Γερμανία: Μεταρρύθμιση της «Μπούντεσβερ» με εθελοντική βασική εκπαίδευση

by admin
1 views

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Τα πρώτα βήματα για μία εθελοντική, βασική στρατιωτική εκπαίδευση κάνει η Γερμανία για να καλύψει τα κενά στο υπάρχον δυναμικό για τη «Μπούντεσβερ», τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, παρουσίασε στο Βερολίνο τους βασικούς άξονες μίας μεταρρύθμισης για ένα νέο μοντέλο στράτευσης και στρατιωτικής θητεία, το οποίο σχεδιάζεται να ισχύσει από το καλοκαίρι του 2025. Τα σχέδια Πιστόριους έχουν αρκετά στοιχεία του σουηδικού μοντέλου βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του υπάρχοντος δυναμικού προς στράτευση, των νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος ηλικίας, στους οποίους θα αποσταλεί ένα ερωτηματολόγιο για τη διαπίστωση της σωματικής τους κατάστασης και της προδιάθεσή τους για το στρατό. Από τους 400.000 παραλήπτες του ερωτηματολογίου θα κληθούν για «επιλογή» 40.000. Από αυτούς θα επιλεγούν 5.000-7.000 για μία βασική εκπαίδευση, εξάμηνη αρχικά, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί στους 12 μήνες και περισσότερο. Έτσι μπορεί να φτάσει η δύναμη της Μπούντεσβερ από 180.000 στρατιώτες σήμερα στους 203.000 και μαζί με τη ρεζέρβα των εφέδρων στις 460.000 στρατιώτες.

Η θητεία θα παραμείνει εθελοντική, καθώς η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί το 2013. Για τη βασική εκπαίδευση θα κληθούν μόνον άνδρες και γυναίκες, για τη γενική κλήτευση γυναικών θα πρέπει να προηγηθεί αλλαγή του συντάγματος, γεγονός που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, ενώ ο Πιστόριους θέλει να προχωρήσει γρήγορα στη σχετική μεταρρύθμιση.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας έχει εξαγγείλει το στόχο να καταστήσει «ετοιμοπόλεμη» τη Μπούντεσβερ μέχρι το 2029. Για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων έχει στη διάθεσή του το Ειδικό Ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων που ψήφισε η γερμανική Βουλή μετά την «αλλαγή εποχής» με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με την αλλαγή του μοντέλου στράτευσης, ο Πιστόριους θέλει να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες την ευθύνη τους για την άμυνα της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ