Γερμανία: Άφαντος ο δράστης της επίθεσης στο Ζόλινγκεν – Βρέθηκε το μαχαίρι του εγκλήματος

by admin
2 views

Σοκαρισμένη είναι η Γερμανία μετά την επίθεση στην πόλη Ζόλινγκεν, στα δυτικά της χώρας, όπου οι κάτοικοι συμμετείχαν σε υπαίθρια γιορτή για τα 650 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Ένας άνδρας άρχισε να επιτίθεται με μαχαίρι στον κόσμο, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 8 έχουν τραυματιστεί, οι πέντε είναι σοβαρά και παλεύουν για τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews Γιώργο Παππά δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών και μεταξύ των θυμάτων.

Ο άνδρας που συνελήφθη τα ξημερώματα ως πιθανός ύποπτος δεν είναι τελικά ο δράστης, ο οποίος εξακολουθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, να διαφεύγει. Κοντά στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ωστόσο το μαχαίρι με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις. Σύμφωνα με την BILD, ο συλληφθείς είναι νεότερος από τον καταζητούμενο και η εμφάνισή του δεν ταιριάζει με την περιγραφή του δράστη από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Η εφημερίδα περιγράφει τον δράστη ως αθλητικό άνδρα «με αραβικά χαρακτηριστικά», ηλικίας 20-30 ετών, ύψους 1,70-1,75 και επισημαίνει ότι φορούσε μαύρα ρούχα και σκούφο. Περίπου 200 μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε πάντως το φονικό όπλο του δράστη, το οποίο υπόκειται σε ειδική έρευνα από την αστυνομία.

Το πρωί, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι θα πρέπει γρήγορα να συλληφθεί ο δράστης και να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Παράλληλα, συνεχίζεται η εξέταση των τραυματιών αλλά και αυτοπτών μαρτύρων, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον κόσμο που έχει στη διάθεσή του οπτικό υλικό να το καταθέσει. Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν διευκρινιστεί, ενώ δεν υπάρχει επίσης ανάληψη ευθύνης. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή. Το γεγονός πάντως ότι στόχευε κυρίως στο λαιμό των θυμάτων τροφοδότησε τις πρώτες εκτιμήσεις ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Κάποιες πρώτες απαντήσεις πάντως αναμένεται να δοθούν αργότερα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που έχουν προγραμματίσει οι αρχές.

Η επίθεση στο Ζόλινγκεν, αν αποδειχτεί ότι έχει ισλαμιστικά κίνητρα, σίγουρα θα έχει πολιτικές επιπτώσεις στη Γερμανία. Θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξτρεμιστική ακροδεξιά AfD. Σε μία εβδομάδα πραγματοποιούνται εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας Σαξονία και Θουριγγία. Αναμένεται άνοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς AfD που ειδικά στη Θουριγγία θα είναι πρώτο κόμμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου επισκέφθηκε το σημείο της επίθεσης και έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση κατά ανθρώπων, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τα πιθανά κίνητρα του δράστη.

Μετά την θανατηφόρα επίθεση στο «Φεστιβάλ για την Πολυμορφία», οι κοντινές πόλεις Χίλντεν και Χάαν ανακοίνωσαν την ακύρωση αντίστοιχων δικών τους εκδηλώσεων, επικαλούμενες θέμα ασφάλειας, καθώς ο δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει. Σε ένδειξη συμπαράστασης για τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη πέντε, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου κάλεσε τις ομάδες της Bundesliga να αγωνιστούν φορώντας πένθιμα περιβραχιόνια.

Καθ’οδόν για το Ζόλινγκεν στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία βρίσκεται η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να μιλήσει με τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ