Γεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα Talodia

by admin
0 views

Επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα Talodia, με τις βαλίτσες της γεμάτες εμπειρίες από ό,τι καινούργιο έχει να δώσει η τεχνολογία αλλά και από την πολιτισμική βουτιά που έκαναν και την αλληλεπίδραση με παιδιά από όλο τον κόσμο. Οι οκτώ μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου από το Βόλο, συμμετείχαν και πήραν την 30η θέση ανάμεσα σε 109 ομάδες από όλο τον κόσμο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής, το WPI Open Invitational στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ από τι 7-9 Ιουνίου. Το Worcester Polytechnic Institute διεξάγει εκδηλώσεις ρομποτικής εδώ και 20 χρόνια και στο φετινό Open συμμετείχαν 109 ομάδες από όλο τον κόσμο με πάνω από 1000 παιδιά και μέντορες.

Γεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα Talodia

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ένα από τους βασικούς πρωτεργάτες της ομάδας TALOS, Σπύρος Κούριας, “στην ουσία πρόκειται για ένα φεστιβάλ όπου γιορτάζουμε την τεχνολογία και τις ανθρωποκεντρικές της χρήσεις. Στο επίκεντρο δεν είναι μόνο τα ρομπότ αλλά και κάποια project που θέλουμε να έχουν κοινωνικό αποτύπωμα”.

Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά διαγωνίστηκαν με ένα φορητό μουσείο για την διάδοση των θετικών επιπτώσεων του προγραμματισμού στην τρίτη ηλικία. “Ήταν μια μεγάλη πρόκληση το φορητό μουσείο που επανασχεδιάστηκε και με τη βοήθεια τεχνητών το χώρεσαν σε μία βαλίτσα.

Γεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα TalodiaΓεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα Talodia

Και οι γονείς είδαν από κοντά τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους. Δεν μας ενδιαφέρουν τα βραβεία και οι πρωτιές. Από την Αμερική δεν φέρνουμε βραβείο αλλά τα παιδιά κατέκτησαν την 30η θέση μεταξύ των 109 ομάδων στο παιχνίδι της ρομποτικής που έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τη χρήση του κώδικα και τη σωστή κατασκευή του ρομπότ. Αυτό που μας νοιάζει είναι τα παιδιά να μπορούν να γίνονται προσαρμοστικοί πολίτες, να μπορούν να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους και εδώ η πρόκληση ήταν πως θα επανασχεδίαζαν το μουσείο για να χωρέσει σε μία βαλίτσα. Κατασκευάστηκε από σωλήνες υδραυλικούς που κούμπωναν και ξεκούμπωναν. Επιπλέον σχεδίασαν συνδέσμους και αυτοί εκτυπώθηκαν από 3d εκτυπωτή”, εξήγησε ο κ. Κούριας.

Τα παιδιά στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, ήλθαν σε επαφή με άλλες ομάδες γιατί έπρεπε να συνεργαστούν στο επίπεδο των παιχνιδιών της ρομποτικής. Εξάσκησαν λοιπόν την άμιλα, τη συνεργασία στην επίλυση προβλημάτων και σε μία ξένη γλώσσα, στα Αγγλικά δηλαδή στα οποία όλα είναι αυτόνομα. “ Έκαναν γνωστή τη δουλειά τους σε ένα παγκόσμιο κοινό με μεγάλη επιτυχία”, σχολίασε ο κ. Κούριας.

https://www.facebook.com/reel/969827931306061

Από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έκανε η ομάδα στο περιθώριο του διαγωνισμού, ήταν η ξενάγηση στο Media Lab του Μ.Ι.Τ. που ενσωματώνει 27 εργαστήρια που αναπτύσσονται και αλληλοεπιδρούν ταυτόχρονα, όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και σε ζητήματα αξιοποίησης τεχνολογιών για ρούχα, προσθετικά μέλη κ.α. “Εμάς μας ενδιέφερε περισσότερο το κομμάτι της εκπαίδευσης. Να φανταστείτε ότι γνωρίσαμε τον δημιουργό της Scratch , ένα περιβάλλον προγραμματισμού που δημιουργήθηκε πριν περίπου 15 χρόνια στο MIT και αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα εργαλεία που εκπαιδεύονται εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια γνωρίσαμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά τα εργαλεία με τα οποία τα παιδιά παίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Και είδαν και πράγμaτα που δεν μπορούν να δούν από φωτογραφίες ή βίντεο, γιατί είναι προτότυπα και θα βγουν στην αγορά τους επόμενους μήνες ή χρόνο για ευρεία χρήση”, εξήγησε.

Γεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα TalodiaΓεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα Talodia

Επιπλέον παιδιά, γονείς και εκπαιδευτές συναντήθηκαν και με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη, ο οποίος “υποδέχθηκε τα παιδιά, μας μίλησε με έναν εκπληκτικό τρόπο για τις προοπτικές σπουδών στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι το ελληνικό στοιχείο όπου και να βρεθεί διαπρέπει. Ο κ. Τέγος αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας”, επισήμανε ο κ. Κούριας.

Γεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα TalodiaΓεμάτη μοναδικές εμπειρίες επέστρεψε από τις ΗΠΑ η ομάδα Talodia

Τα καλοκαιρινά τμήματα υλοποιούνται στη νέα μας έδρα Πολυμέρη και Περραιβού. Οι θέσεις είναι 40 για την κάθε μία περίοδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ