Γαλλική Αριστερά: Χωρίς σχέδιο διακυβέρνησης, κινδυνεύει να χάσει τα οφέλη της εκλογικής νίκης

by admin
1 views

Μία εβδομάδα αφότου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) σημείωσε μια απρόσμενη νίκη στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, εξακολουθεί να μην μπορεί να διαμορφώσει το κυβερνητικό σχήμα.

Τα τέσσερα ιδρυτικά κόμματα της αριστερής συμμαχίας έχουν ήδη προτείνει τουλάχιστον έξι υποψηφίους για πρωθυπουργό, όμως όλοι έχουν απορριφθεί και οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Συνήθως, το θέμα της ηγεσίας της εκτελεστικής εξουσίας επιλύεται πριν από την τελική καταμέτρηση των ψήφων. Έτσι, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση είχε καταλήξει στο πρόσωπο Ζορντάν Μπαρντελά, ενώ οι κεντρώοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον νυν πρωθυπουργό, Γκάμπριελ Ατάλ.

Γαλλική Αριστερά: Χωρίς σχέδιο διακυβέρνησης, κινδυνεύει να χάσει τα οφέλη της εκλογικής νίκης
Ο προσωρινός πρωθυπουργός Gabriel Attal (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Από την πλευρά του, το NFP συγκροτήθηκε αρχικά για να σχηματίσει ένα μέτωπο απέναντι την ακροδεξιά και να αντιταχθεί στο κεντρώο κίνημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι οι εκλογές, που από καιρό έμοιαζαν να κυριαρχούνται από το αφήγημα της Εθνικής Συσπείρωσης, τελικά θα έδιναν στην αριστερά την ευκαιρία να κυβερνήσει. Και φαίνεται ότι αυτό ισχύει και για τα μέλη της αριστερής συμμαχίας.

Αν το NFP αποτύχει να επιλέξει σύντομα αρχηγό, οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα μπορούσαν να διεισδύσουν δια της πλαγίας στο κυβερνητικό σχήμα προσφέροντας έναν εναλλακτικό συνασπισμό και, ουσιαστικά, να αποδυναμώσουν την εξουσία της αριστερής συμμαχίας πριν καν τα μέλη της πάρουν τις θέσεις τους στην Εθνοσυνέλευση.

Μια συμμαχία χωρίς ξεκάθαρο ηγέτη

Οι επικριτές της αριστερής συμμαχίας, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Μακρόν, την κατηγορούν ότι συγκροτήθηκε πολύ γρήγορα, παρά τις σημαντικές διαφωνίες των ιδρυτικών μελών τόσο σε θέματα στρατηγικής όσο και σε θέματα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Για να μην οξυνθούν αυτές οι αντιθέσεις, το NFP επέλεξε να μην τοποθετήσει ξεκάθαρα έναν ηγέτη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Στη συνέχεια, ο αριστερός συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην Κάτω Βουλή, περισσότερες από 190 σε ένα σύνολο 577 εδρών, που όμως δεν ήταν αρκετές για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Εκ των υστέρων, τόσο η Ανυπότακτη Γαλλία, όσο και οι Σοσιαλιστές διεκδίκησαν το δικαίωμα να διορίσουν τον ηγέτη από τις τάξεις τους. Η Ανυπότακτη Γαλλία υποστηρίζοντας ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη αριστερή ομάδα στο κοινοβούλιο, σε συνδυασμό με την ισχυρή παρουσία της στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ενώ οι Σοσιαλιστές ισχυρίζονται ότι το κόμμα τους τερμάτισε πρώτο μεταξύ των αριστερών ψηφοδελτίων στις ευρωπαϊκές εκλογές και είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των εδρών του στο κοινοβούλιο από τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς.

Γαλλική Αριστερά: Χωρίς σχέδιο διακυβέρνησης, κινδυνεύει να χάσει τα οφέλη της εκλογικής νίκηςΓαλλική Αριστερά: Χωρίς σχέδιο διακυβέρνησης, κινδυνεύει να χάσει τα οφέλη της εκλογικής νίκης
Φώτο Αρχείου – Ο ιδρυτής και ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Jean-Luc Melenchon (Photo by Sameer Al-Doumy / AFP)

Η Ανυπότακτη Γαλλία πρότεινε για την πρωθυπουργία τέσσερις από τους ηγέτες της, μεταξύ αυτών και του τρεις φορές προεδρικού υποψηφίου Ζαν-Λυκ Μελανσόν, οι οποίοι όμως απορρίφθηκαν όλοι από τους Σοσιαλιστές. Οι Σοσιαλιστές από την άλλη υποστήριξαν κυρίως τον επικεφαλής του κόμματός τους, Ολιβιέ Φορ, που όμως και αυτός απορρίφθηκε από την Ανυπότακτη Γαλλία.

Το κόμμα του Μελανσόν έχει δηλώσει ότι πλέον δεν θα συμμετάσχει σε συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης έως ότου «το Σοσιαλιστικό Κόμμα παραιτηθεί από την άρνησή του να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα εκτός από τη δική του» και «επιβεβαιώσει την απροθυμία του να συνάψει οποιουδήποτε είδους συμφωνία με το στρατόπεδο του Μακρόν». Οι Σοσιαλιστές απέρριψαν ως αναληθείς τους ισχυρισμούς αυτούς.

Με την ελπίδα να επαναφέρουν την Ανυπότακτη Γαλλία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και οι Κομμουνιστές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι κατέληξαν σε έναν κοινό πρόσωπο ως πιθανό πρωθυπουργό, το οποίο δεν είναι ταυτισμένο με κάποιο κόμμα. Το όνομά του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Από την πλευρά του, ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Μακρόν παρακολουθεί στενά τις εσωτερικές διαμάχες στην αριστερή συμμαχία, ελπίζοντας ότι μια κατάρρευση των συνομιλιών θα απομάκρυνε το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τους πιο ριζοσπαστικούς συμμάχους του και θα άνοιγε την προοπτική ενός συνασπισμού που θα εκτείνεται από τους σοσιαλδημοκράτες έως τους συντηρητικούς.

Ίσως τελικά, όπως λένε κάποιοι προβληματισμένοι ψηφοφόροι, η νίκη στις εκλογές ήταν το εύκολο κομμάτι της διαδικασίας.

Πηγή: Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ