Γαλλικές εκλογές: Οι «γρίφοι» και οι προκλήσεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

by admin
1 views

Η Μαρίν Λε Πεν σηκώνει ψηλά τα χέρια πανηγυρίζοντας με τους υποστηρικτές της την ιστορική νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης, που την καθιστά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι τοποθέτησαν την Εθνική Συσπείρωση και τους συμμάχους της επικεφαλής και ουσιαστικά αφάνισαν το μπλοκ των Μακρονιστών.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, κόσμος διαδήλωνε κατά της επικράτησης της άκρας δεξιάς, φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού. Η Εθνική Συσπείρωση αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστά που δεν είχε λάβει ποτέ στην ιστορία της χώρας. Έφτασε το 33,14% με δεύτερό το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με 27,99%, ενώ τρίτο έμεινε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν με 20,76% και τέταρτοι οι Ρεπουμπλικάνοι με 10,74%. 

Στο μικροσκόπιο όλων πλέον είναι η στρατηγική της επόμενης μέρας. Οι ακροδεξιοί θέλουν να προσελκύσουν τους δεξιούς ψηφοφόρους, φέρνοντας στο προσκήνιο ως βασικό αντίπαλο τον Ζαν Λικ Μελανσόν. Μάλιστα ο Μπαρντελά ζητά ακόμη και ντιμπέιτ μαζί του, χαρακτηρίζοντας σε επιστολή του τη γαλλική αριστερά  «πυρπολητή του έθνους».

Είτε οι Γάλλοι θα μου δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, ή θα πάρουν το ρίσκο να δουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να πάρει τα ηνία της χώρας. Ο πρόεδρος Μακρόν ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς από νωρίς και με ιδιαίτερη προσοχή έκανε λόγο  για δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία απέναντι στην άκρα δεξιά.

Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την Εθνική Συσπείρωση, έχει έρθει η στιγμή για μια ευρεία, καθαρά δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία ενόψει του δεύτερου γύρου. Το μάθημα που πήραμε είναι πως η άκρα δεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να εμποδίσουμε την Εθνική Συσπείρωση να πάρει απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο. Όμως ο Υπουργός Οικονομικών άφησε εκτός στήριξης τους υποψήφιους από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.

Αντίθετα οι επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας δηλώνουν πως θα στηρίξουν όποιον υποψήφιο είναι απέναντι στο κόμμα της Λε Πεν. Ακόμη και αποσύροντας δικό τους όνομα που έχει περάσει ως τρίτος στον επόμενο γύρο.

Ζητώντας μάλιστα ξεκάθαρη θέση από την πλευρά Μακρόν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. 

Αντίθετα για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στέκεται στο πλευρό της άκρας δεξιάς, στηρίζοντας τον Μπαρντελά, αλλά είναι άγνωστο εάν θα τον ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι του κόμματος. Στο κλίμα που επικρατεί μετά το αποτέλεσμα στέκονται και τα περισσότερα πρωτοσέλιδα. Χαρακτηριστικός ο τίτλος της Liberation «Μετά το σοκ, αποκλείστε τους», πάνω από τη φωτογραφία του Μπαρντελά, ενώ η Λες Εκό μιλά για «τέλος εποχής». Τέλος, η Παριζιέν γράφει χαρακτηριστικά «Η Εθνική Συσπείρωση προς των πυλών της εξουσίας».

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το AFP που καταμέτρησε, έχουν γίνει περισσότερες από 100 αποσύρσεις υποψηφίων απο τριγωνικές αναμετρήσεις σε σύνολο 307. Η καταληκτική ημερα και ώρα είναι αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου στις 19:00 Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ο,τι λειτουργεί το δημοκρατικό μέτωπο.

Μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα τρεις συναντήσεις των μελών του κόμματος , των συμμάχων και των υπουργών με τον Εμ. Μακρόν. Του τα είπαν έξω από τα δόντια σύμφωνα με παρευρισκόμενους. Το πρόβλημα του Μακρόν μεγεθύνεται γιατί την επομένη του 2ου γύρου θα χάσει και την υποστήριξη της δικής του παράταξης που θα θέσει τις προϋποθέσεις της.

Ο Μακρόν χάνει το ειδικό του βάρος.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Ανταπόκριση Γαλλία: Θωμαϊς Παπαϊωάννου, Αίθουσα Σύνταξης: Άννα Παπασωτηρίου, Παντελής Γκόνος

Σχετική είδηση: Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον α’ γύρο – Έντονες διεργασίες για τη συγκρότηση ρεπουμπλικανικού μετώπου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ