Γαλλία: Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς με τον Σιοτί στα δικαστήρια λόγω «έξωσης» από την προεδρία

by admin
0 views

Πολιτικό αλαλούμ στη Γαλλία, λίγα 24ωρα μετά την ήττα Μακρόν στις ευρωεκλογές και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Εν μέσω διαβουλεύσεων για συμμαχίες, εμφύλιος ξέσπασε στην Κεντροδεξιά, με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να καθαιρεί από την προεδρία τον Ερίκ Σιοτί, μετά την απόφασή του να συμμαχήσει με τη Λεπέν. Ωστόσο εκείνος αρνείται να αποχωρήσει.

Είμαι Πρόεδρος. δήλωσε φτάνοντας στα γραφεία του κόμματος ο αποπεμφθείς πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από το γραφείο του, ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες τον δείχνουν – μάλλον να διασκεδάζει με την κατάσταση.

Λίγες ώρες πριν, είχε συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος που ίδρυσε ο Σαρλ ντε Γκωλ και είχε αποφασίσει την αποπομπή του, την οποία ο Σιοτί χαρακτήρισε «παράνομη».

Οι Ρεπουμπλικανοί σήμερα θέλουν να καθαρίσουν το όνομά τους που λέρωσε ο κ. Σιοτί, δήλωσε μέλος των Ρεπουμπικανών κι ένας πρώην βουλευτής, ο Ολιβιέ Μαρλέ τόνισε ότι «δεν αντισταθήκαμε επτά χρόνια στον κύριο Μακρόν για να ξεπουληθούμε για το τίποτα».

Παρά την κατακραυγή, ο Σιοτί δείχνει αποφασισμένος να συμμαχήσει με τη Μαρίν Λεπέν και κατευθύνεται στο ραντεβού με τον Τζορντάν Μπαρντελά, ενώ η εφημερίδα Monde υποστηρίζει ότι πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Σιοτί είχε συναντηθεί με δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που έχει στην κατοχή του και ΜΜΕ και συζήτησαν την ένωση της δεξιάς.

Aπό τις Βρυξέλλες, η Μαρίν Λεπέν με τον αέρα της νικήτριας είδε τον Ιταλό ακροδεξιό, Σαλβίνι, και τον Ολλανδό Βίλντερς και μίλησαν για το Μακρόν, δηλώνοντας: Είναι καλός εχθρός, θα μάς λείψει.

Πίσω στο Παρίσι, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό των ακροδεξιών κομμάτων. Η φωτογενής ανιψιά της Μαρίν Λεπέν που είχε εγκαταλείψει το κόμμα της θείας δήλωσε ότι τη στηρίζει για μία μεγάλη ένωση της δεξιάς, με συνέπεια να αποπεμφθεί από το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Έχουμε μία τεράστια ευθύνη, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, να φέρουμε τη νίκη στο εθνικό μέτωπο, δήλωσε η Μαρίον Μαρεσάλ Λεπέν και αρνήθηκε ότι ετοιμάζεται να αναλάβει υπουργείο σε περίπτωση που ο εκλεκτός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, γίνει πρωθυπουργός μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το κλίμα, συμμαχίες αναζητούν και τα κόμματα της αριστεράς εν όψει των πρόωρων εκλογών, με τον ακρο-αριστερό Ζαν Λυκ Μελανσόν να δηλώνει ικανός για πρωθυπουργός, παρά την κακή επίδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

Στο Παρίσι, τη Λυόν, την Τουλούζη και άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κατά της ακροδεξιάς, ενώ ξέσπασαν και επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Το Σάββατο προγραμματίζεται μια μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι εναντίον της άκρας Δεξιάς και αναμένονται 50.000-100.000 διαδηλωτές συμφωνα με την αστυνομία.

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου – Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ