Γαλλία: Για «τη σφαγή» στη Γάζα διαμαρτυρόταν ο βουλευτής στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Εθνοσυνέλευση επειδή ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία

by admin
1 views

Ο Γάλλος βουλευτής της άκρας αριστεράς, εναντίον του οποίου η Εθνοσυνέλευση επέβαλε κυρώσεις επειδή ύψωσε την Τρίτη την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια συνεδρίασης του σώματος, δήλωσε ότι «προτιμώ να είμαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας παρά να τηρώ τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης».

Η κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Σεμπαστιάν Ντελογκί του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) για 15 ημέρες, ενώ θα του παρακρατά τον μισό μισθό του βουλευτή για δύο μήνες. Πρόκειται για την πιο αυστηρή ποινή που προβλέπει ο κανονισμός της Εθνοσυνέλευσης. «Είναι η πρώτη φορά που υψώνεται μια ξένη σημαία στη βουλή, αλλά είναι σωστό με δεδομένο το διακύβευμα: σφαγιάζονται άνθρωποι σαν εμάς στην άλλη πλευρά της Μεσογείου», δήλωσε ο Ντελογκί σε συνέντευξή του στο Reuters στη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακής συγκέντρωσης στο Παρίσι χθες Τετάρτη.

Το LFI έχει θέσει τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Εξάλλου, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, η Ανυπότακτη Γαλλία δεν έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» ενέργεια την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Κάποιοι επικριτές του κόμματος το έχουν κατηγορήσει για αντισημιτισμό, κάτι που το LFI διαψεύδει.

Ο Ντελογκί ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης κατά την οποία απευθύνονταν ερωτήσεις στην κυβέρνηση. Άλλη βουλεύτρια του LFI επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο. Μετά τον θάνατο 45 ανθρώπων την Κυριακή σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα έπειτα από ισραηλινό πλήγμα, πραγματοποιούνται καθημερινά αυθόρμητες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Χ τη Δευτέρα ότι είναι «εξοργισμένος» για το πλήγμα και πρόσθεσε ότι «αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν», ωστόσο ο Ντελογκί εκτίμησε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά. «Κατηγορώ τη Γαλλία (…) διότι εξακολουθεί να πουλά όπλα (στο Ισραήλ), κάτι που σημαίνει ότι είναι συνεργός σε αυτή τη σφαγή», τόνισε.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Παρίσι δεν θα σταματήσει να στέλνει εξαρτήματα όπλων στο Ισραήλ. Έχει εξηγήσει ότι τα εξαρτήματα αυτά χρησιμοποιούνται στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ Σιδηρούς Θόλος, ενώ κάποια από αυτά επανεξάγονται από το Ισραήλ. Ο Λεκορνί έχει δηλώσει ότι το Παρίσι δεν προσφέρει φονικά όπλα στο Ισραήλ.

Ο κανονισμός της Εθνοσυνέλευσης απαγορεύει στους βουλευτές να υψώνουν σημαίες στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Το 2019 βουλευτής του κόμματος του Μακρόν ύψωσε μια λευκή σημαία στην οποία είχε γράψει με κόκκινα γράμματα το σύνθημα «Η Γαλλία σκοτώνει στην Υεμένη». Δέχθηκε επίπληξη. Άλλος βουλευτής του LFI, ο Νταβίντ Ζιρό, αποκάλεσε τον εβραίο συνάδελφό του Μεγιέρ Χαμπίμπ «γουρούνι» και «χοιρινό» στη διάρκεια αντιπαράθεσης που είχαν λίγη ώρα αφού ο Ντελογκί ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία.

Ο Χαμπίμπ δήλωσε ότι θα καταγγείλει τον Ζιρό για αντισημιτισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ