Βόλος: Έκθεση ζωγραφικής του Άρη Βολιώτη

by admin
1 views

Τη Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις 20:00, διοργανώνεται στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico, έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Πήλιο αγαπημένο: …όπως παλιά και χωρίς πλαίσιο», του γνωστού συμπολίτη μας και ζωγράφου κ. Άρη Βολιώτη. Η έκθεση αποτελείται από 75 ελαιογραφίες με κεντρικό θέμα τη Πήλιο, τη παράδοση και τις ομορφιές του και θα διαρκέσει έως 29 Σεπτεμβρίου 2024. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-14:00 και 18:00-20:30.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άρης Βολιώτης γεννήθηκε το 1940 στο Πήλιο και από την παιδική του ηλικία κατοικεί στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρώην μέλος ΔΣ της Τεχνικής Εταιρίας ΔΟΜΗΚΑ ΑΕ, με έδρα τον Βόλο. Έφεδρος  Αξιωματικός με το βαθμό του Ταγματάρχη.

Θήτευσε επί τριάντα και πλέον χρόνια ως Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόλου (1971-1998) και στη συνέχεια του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Στελέχωσε τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της νεοσύστατης τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής (1995-1998).

Διετέλεσε εξουσιοδοτημένος Εκπρόσωπος του Γραφείου Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

Μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Πρόεδρος επί πολλά έτη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΝΠΔΔ Νομού Μαγνησίας.

Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Κεντρικής Ελλάδος.

Επίσης ιδρυτικό μέλος και Οικονομικός Υπεύθυνος της  Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΟΣΥΕ).

Διετέλεσε επί μια 20ετία Αντιπρόεδρος ή Γενικός Γραμματέας του ιστορικού Συλλόγου «Φιλότεχνοι Βόλου» και ιδρυτικό μέλος και πρώην Γραμματέας του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Νοσοκομείου».

Μέλος της Επιτροπής Παιδιού του Δήμου Βόλου.

Μέλος του Δ.Σ. της Περιηγητικής Λέσχης.

Ιδρυτικό μέλος και Επίτιμο μέλος του εν Κύπρω Ιδρύματος “ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ”.

Ιδρυτικός πυρήνας – Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΒΟΛΟΥ & ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ”


Ζωγραφική

Η Τέχνη και ιδιαίτερα η Ζωγραφική αποτέλεσαν τρόπο έκφρασης, από τη μικρή του ηλικία. Είναι αυτοδίδακτος. Ζωγραφίζει  χρησιμοποιώντας  ιδιαίτερα  την τεχνική του «μπατίκ» πλέον των 45  ετών.

Μερικές από τις ατομικές εκθέσεις που παρουσίασε είναι: Στο Βόλο («Φιλότεχνοι Βόλου» 1971), στην Αθήνα («Αρετούσα» 1974), στη Θεσσαλονίκη («Ινστιτούτο GOETHE» 1977), στη Λαμία («Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαμίας» 1977) στη Βέροια («Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας» 1977), στον Βόλο («Αίθουσα Εκθέσεων Ξενοδοχείου ΠΑΡΚ» 1978), στην Αθήνα («Αίθουσα Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών» 1985), στη Λάρνακα Κύπρου (Κέντρο Τεχνών Δήμου Λάρνακας» 1990), στη Λευκωσία Κύπρου (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκωσίας «Πόρτα Αμμοχώστου» 1990), στη Πορταριά (1995) και στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας (1996). Από το Δεκέμβριο 2002 έως τον Ιανουάριο 2003 ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Δήμου Βόλου παρουσίασε στο Κέντρο Τέχνης «Giorgio de Chirico» την καλλιτεχνική του εργασία με θέμα «Αιγαίο, 4000 χρόνια». Κατόπιν, έργα του εκτέθηκαν το καλοκαίρι του 2003 στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Νηλείας, τον Απρίλιο του 2004 στο «Χατζηγιάννειο Μέγαρο», από το Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Λάρισας και τον Ιούνιο του 2006 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και το Μάιο 2007 στο Πνευματικό Κέντρο Μητροπόλεως Δημητριάδος, κατά το Συνέδριο  «Από τις Ρίζες του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού».  Η τελευταία ατομική Αναδρομική Έκθεση Έργων Μπατίκ πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο-Πινακοθήκη ”Ζώγια” τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2023.

Ο Δήμος Βόλου πρόβαλε το σύνολο της εικαστικής διαδρομής του, μετά από την παρουσίαση έργου του με θέμα την ελιά, με τίτλο «Φως ιλαρόν»,  στα πλαίσια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής που διεξήχθησαν στον Βόλο τον Μάϊο του 2006.

Έργα του βρίσκονται σε Ιδιωτικές Συλλογές και σε Ιδιωτικούς και Δημόσιους Φορείς και Οργανισμούς.

Έχει βραβευθεί δύο φορές με χρυσό μετάλλιο από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΕXPO). 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Συνεργάστηκε συγγράφοντας αφηγήματα, χρονογραφήματα και ποιήματα με τα περιοδικά «ΕΝ ΒΟΛΩ» του Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηριώσεως Δήμου Βόλου (ΔΙΚΗ), «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, «ΒΙΓΛΑ» και «ΒΙΓΛΑ-ΠΛΩΡΗ», «ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ», το περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ» και τις εφημερίδες «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ», «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και «ΠΡΩΤΗ».

Στις Λογοτεχνικές του δραστηριότητές ανήκει το αφιέρωμα στον τόπο μας «ΠΗΛΙΟ-ΦΙΛΕΜΑ ΘΕΟΥ», με φωτογραφίες του Μιχάλη Πόρναλη, το οποίο βραβεύθηκε από την F.I.J.E.T (Ένωση Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος). Επίσης, τα λευκώματα «ΒΟΛΟΣ-ΠΗΛΙΟ ΑΠΟ ΨΗΛΑ», με τους φωτογράφους Μιχάλη Πόρναλη, Αριστείδη Κοντογεώργη και Νικόλαο Σαράφη, «ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ», με τον Μιχάλη Πόρναλη και «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ- 24 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΛΙΟ», επίσης με τον Μιχάλη Πόρναλη.

Το καλοκαίρι του 2018 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το διήγημα του “Ο ΨΙΘΥΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ”, που διατίθεται από το βιβλιοπωλείο “Ήλιος”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ