Βρετανία: Πρόβλεψη του καρκίνου επτά χρόνια νωρίτερα δείχνει έρευνα που χρησιμοποίησε τις πρωτεΐνες του αίματος

by admin
0 views

Δύο μελέτες της Oxford Population Health που χρηματοδοτήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προβλέψουν καρκίνο περισσότερο από επτά χρόνια πριν αυτός διαγνωστεί.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Οι επιστήμονες εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων 107 πρωτεϊνών από ομάδα εθελοντών στην έρευνα, από τους οποίους συλλέχθηκε αίμα τουλάχιστον επτά χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να εμπλέκονται στα πιο πρώιμα στάδια του καρκίνου, οπότε και θα μπορούσε να προληφθεί.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου πολύ νωρίτερα από ό,τι είναι σήμερα δυνατό. Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου σε πολύ πρώιμο στάδιο ή στην αποτροπή της εντελώς.

Το Cancer Research UK χρηματοδοτεί ερευνητές για να αναζητήσουν τα πρώτα σημάδια καρκίνου ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του για την πρόληψη του καρκίνου μέσω της έρευνας.
Στις μελέτες, που χρηματοδοτεί η Cancer Research UK η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μια “ισχυρή τεχνική” που ονομάζεται Proteomics. Η Proteomics επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύσουν ένα μεγάλο σύνολο πρωτεϊνών σε δείγματα ιστών σε ένα μόνο χρονικό σημείο, για να δουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να βρουν σημαντικές διαφορές στις πρωτεΐνες μεταξύ διαφορετικών δειγμάτων ιστού.

Στην πρώτη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από την UK Biobank που ελήφθησαν από περισσότερα από 44.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.900 ατόμων που στη συνέχεια είχαν διάγνωση καρκίνου.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική Proteomics, η ομάδα ανέλυσε ένα σύνολο 1.463 πρωτεϊνών από ένα μόνο δείγμα αίματος από κάθε άτομο. Συνέκριναν τις πρωτεΐνες των ανθρώπων που είχαν και δεν διαγνώστηκαν με καρκίνο για να αναζητήσουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και να ανακαλύψουν ποιες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 182 πρωτεΐνες που διέφεραν στο αίμα τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Στη δεύτερη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου για να κάνουν μια βαθιά κατάδυση στα οποία οι πρωτεΐνες του αίματος συμμετείχαν στην ανάπτυξη του καρκίνου και θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από νέες θεραπείες.

Οι επιστήμονες βρήκαν 40 πρωτεΐνες στο αίμα που επηρέασαν τον κίνδυνο κάποιου να εμφανίσει 9 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Ενώ η αλλαγή αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καρκίνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στην Cancer Research UK, Δρ Iain Foulkes, δήλωσε:

«Η πρόληψη του καρκίνου σημαίνει να προσέχουμε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου. Αυτό σημαίνει εντατική, επίπονη έρευνα για να βρούμε τα μοριακά σήματα στα οποία πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή.

«Οι ανακαλύψεις από αυτήν την έρευνα είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα για την προσφορά προληπτικών θεραπειών που είναι η απόλυτη οδός για να χαρίσουμε στους ανθρώπους μεγαλύτερη, καλύτερη ζωή, απαλλαγμένα από τον φόβο του καρκίνου».

Η Δρ Keren Papier, Ανώτερος Διατροφολόγος Επιδημιολόγος της Oxford Population Health και από κοινού συγγραφέας της πρώτης μελέτης, είπε:

“Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου. Τα δεδομένα από χιλιάδες άτομα με καρκίνο έχουν αποκαλύψει πραγματικά συναρπαστικές ιδέες για το πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τώρα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος αυτές τις πρωτεΐνες για να δούμε ποιες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη».

Η ομάδα τονίζει ότι θα χρειαστεί να κάνουν περαιτέρω έρευνα για να μάθουν τον ακριβή ρόλο που παίζουν αυτές οι πρωτεΐνες στην ανάπτυξη καρκίνου, ποιες από τις πρωτεΐνες είναι οι πιο αξιόπιστες προς εξέταση, ποιες δοκιμές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για την ανίχνευση των πρωτεϊνών στο κλινική και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να στοχεύσουν αυτές τις πρωτεΐνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ