Βρετανία: Η σκιώδης κυβέρνηση των συντηρητικών

by admin
4 views

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε το προσωρινό σκιώδες υπουργικό συμβούλιο μετά την απώλεια 12 κορυφαίων μελών στις εκλογές. Ο πρώην Πρωθυπουργός Λόρδος Κάμερον παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Άντριου Μίτσελ ως σκιώδης υπουργός Εξωτερικών. Ο Ρίτσαρντ Χόλντεν παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος και αντικαταστάθηκε από τον Ρίτσαρντ Φούλερ.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Βασικά χαρτοφυλάκια παραμένουν αμετάβλητα με τον Τζέρεμι Χαντ ως σκιώδης υπουργός Οικονομικών και τον Τζέιμς Κλέβερλι ως σκιώδης υπουργός Εσωτερικών. Νέοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Τζέιμς Κάρτλιτζ ως σκιώδης υπουργός Άμυνας και τον Εντ Άργκαρ ως σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης. Οι Συντηρητικοί έχουν πλέον μόνο 121 βουλευτές, ο χαμηλότερος αριθμός στην ιστορία τους.

Ο Λόρδος Κάμερον δήλωσε ό,τι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το κόμμα μετά το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα. 

Νεος ηγέτης των συντηρητικών 

Ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός μετά τη σαρωτική νίκη των Εργατικών στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, είναι διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ξεκινήσουν οι εκλογές ηγεσίας του κόμματος το καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν είναι πρόθυμος να παραμείνει πέρα από αυτό, συμπεριλαμβανομένου του συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο και του αναμενόμενου προϋπολογισμού.

Το τελικό χρονοδιάγραμμα πρέπει να συμφωνηθεί από τους εναπομείναντες 121 βουλευτές των Συντηρητικών, με την ελπίδα να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Επιτροπής των backbench 1922 εντός ημερών. 

Ο Ρόλος του Φαρατζ 

Υπάρχει η πιθανότητα διορισμού προσωρινού ηγέτη αν η διαδικασία διαρκέσει αρκετούς μήνες, με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι ο ακροδεξιός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ θα μπορούσε να καθιερωθεί ως de facto ηγέτης της αντιπολίτευσης αν η μάχη τραβήξει σε μάκρος. Βουλευτές των Τόρις, όπως οι Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, Νικ Τίμοθι και Τζορτζ Φρίμαν, έχουν προτείνει η διαδικασία να προχωρήσει αργά, πιθανόν έως το τέλος του έτους. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ