Βολιώτες μαθητές μιλούν για την Ευρώπη

by admin
0 views

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, το 2ο Πρότυπο Λύκειο Βόλου πραγματοποίησε με επιτυχία την κεντρική του εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024, ενταγμένη στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την ιστορία και την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να ενθαρρύνει τους νέους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αποφεύγοντας την παθητικότητα και την ανάθεση των αποφάσεων σε άλλους.

Η εκδήλωση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων μαθητών της Γ’ τάξης του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου και μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων.

Στο πρώτο μέρος, προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο από την ενημερωτική εκστρατεία της ΕΕ, το οποίο υπογράμμισε ότι η δημοκρατία και το δικαίωμα ψήφου δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Το βίντεο υπενθύμισε ότι, σε μια όχι τόσο μακρινή εποχή, εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν ή να εκφραστούν ελεύθερα.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτριο Παπαδημούλη και Έλενα Κουντουρά, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, και την εκπρόσωπο του Europe Direct Θεσσαλίας, Φωτεινή Κατσιάκου. Όλοι τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκλογική διαδικασία.

Η εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Συμβουλίου Στήριξης του σχολείου, Απόστολος Παπαδούλης, και η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γιαννουλή.

Βολιώτες μαθητές μιλούν για την Ευρώπη
Ο Απόστολος Παπαδούλης

Ο κύριος Παπαδούλης εξήγησε στους μαθητές ότι πάνω από το 70% των νόμων που ψηφίζονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελούν ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, ενώ η κυρία Γιαννουλή υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων δράσεων στα σχολεία και την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των νέων στις εκλογές.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης σε μαθήτριες του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ε.Κ.».

Επίσης, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου που διεξήγαγαν οι μαθητές, αποτυπώνοντας τις απόψεις των πολιτών για την ΕΕ, τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει και το επίπεδο ενημέρωσης που λαμβάνουν.

Το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου συμμετείχε ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 στις εκστρατείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, αντιπροσωπεία του σχολείου συμμετείχε στο πρόγραμμα Euroscola που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, στις 14 Δεκεμβρίου 2023. Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 14 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς, έζησε μια μοναδική εμπειρία, συζητώντας θέματα όπως η δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές αξίες με μαθητές από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο βίντεο και αφισών που δημιούργησαν τα μέλη του προγράμματος (Junior Ambassadors & Senior Ambassadors), καλώντας τους Ευρωπαίους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους, να ψηφίσουν.

Οι νέοι είναι αυτοί που θα οικοδομήσουν το μέλλον και θα θέσουν τα θεμέλια για μια σταθερή και ασφαλή Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους τους πολίτες.

Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος ήταν οι Κοσμάς Χάρης, Λυκοδήμου Ελένη και Παπανικολάου Δημήτρης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ