Βενεζουέλα: Επιβεβαιώνει την εκλογική νίκη Μαδούρο το Εκλογικό Συμβούλιο – Θυελλώδεις οι διεθνείς αντιδράσεις

by admin
0 views

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) της Βενεζουέλας Έλβις Αμορόσο ανακοίνωσε ότι με το 97% σχεδόν των ψήφων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής να έχει πλέον καταμετρηθεί, ο νυν πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συγκεντρώνει κάτι λιγότερο από 52%, ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια προτιμήθηκε από το 43% των ψηφοφόρων. Σε απόλυτους αριθμούς, ο Μαδούρο είχε 6,4 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο Γκονσάλες 5,3 εκατομμύρια.

Βενεζουέλα: Επιβεβαιώνει την εκλογική νίκη Μαδούρο το Εκλογικό Συμβούλιο – Θυελλώδεις οι διεθνείς αντιδράσεις
(AP Photo/Cristian Hernandez)

Ο επικεφαλής του CNE, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενημέρωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε κοντά στο 60%, με 12,3 εκατ. ψηφοφόρους να προσέρχονται στην κάλπη σε σύνολο 21,3 εκατ. εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ για την καθυστέρηση στη μετάδοση των αποτελεσμάτων ο Αμορόσο είπε ότι οφείλεται σε «μαζικές κυβερνοεπιθέσεις από διάφορα σημεία του κόσμου κατά της τεχνολογικής υποδομής των εκλογικών αρχών και των μεγαλύτερων κρατικών εταιριών τηλεπικοινωνιών».

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τη δική της λεπτομερή καταμέτρηση ο Γκονσάλες έλαβε περίπου το 67% των ψήφων, κερδίζοντας με διαφορά σχεδόν 4 εκατομμυρίων ψήφων. Μάλιστα, δημιούργησε έναν ιστότοπο όπου ανέβασε σαρωμένα αντίγραφα των ψήφων, καλύπτοντας σχεδόν το 82% των μηχανημάτων που επεξεργάστηκαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα αντίγραφα τα είχαν λάβει πιστοποιημένα μέλη της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Βενεζουέλα: Επιβεβαιώνει την εκλογική νίκη Μαδούρο το Εκλογικό Συμβούλιο – Θυελλώδεις οι διεθνείς αντιδράσειςΒενεζουέλα: Επιβεβαιώνει την εκλογική νίκη Μαδούρο το Εκλογικό Συμβούλιο – Θυελλώδεις οι διεθνείς αντιδράσεις
(AP Photo/Cristian Hernandez)

Πρόταση για προσέγγιση

Η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό πιέζουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της ψηφοφορίας και έχουν απευθύνει έκκληση στον Νικολάς Μαδούρο να συναντηθεί με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Όπως εκμυστηρεύτηκε χθες ανώνυμη διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, η τριάδα των πιο φιλικών χωρών της Λατινικής Αμερικής προς το καθεστώς Μαδούρο πρότεινε η συνάντηση με τον Εντμούντο Γκονζάλες να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που θεωρείται η ηγέτης του αντιπολιτευόμενου μετώπου στη χώρα.

Διχασμένος ο διεθνής παράγοντας

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η Αργεντινή έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκονσάλες ως νικητή των εκλογών, με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επικαλείται σε δηλώσεις του «συντριπτικά στοιχεία». Άλλες χώρες, όπως η Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, ο Παναμάς και η Ουρουγουάη έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις ότι αναγνωρίζουν τη νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης στις εκλογές.  

Οι τοποθετήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τη μήνη του Καράκας, που θεωρεί τις ξένες κριτικές ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.  

Στον αντίποδα, Ρωσία, Κίνα και Κούβα έχουν ήδη συγχαρεί τον Νικολάς Μαδούρο για την εκλογική του νίκη.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ