Βενεζουέλα: Βίαιες διαδηλώσεις μετά τις εκλογές – Ο Μαδούρο γιορτάζει τη νίκη του εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία

by admin
1 views

Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας βγήκαν στους δρόμους μετά την ανακήρυξη ως νικητή της κάλπης του νυν προέδρου Νικολάς Μαδούρο, μέσα από μια εκλογική διαδικασία που στιγματίστηκε από τη νοθεία , όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με διαδηλωτές να γκρεμίζουν ακόμη και ένα άγαλμα του προκατόχου του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες, στην πολιτεία Φάλκον, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν επίσης και προς το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο.

Η αστυνομία ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού, ενώ μέλη της Εθνοφρουράς έριχναν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Η δημόσια οργή διογκώθηκε όταν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) επιβεβαίωσε επίσημα ότι ο Μαδούρο επανεξελέγη από την πλειοψηφία των Βενεζουελάνων για μια ακόμη εξαετή προεδρική θητεία για την περίοδο 2025-2031, συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων, έναντι του 44% του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονζάλες.  

Βενεζουέλα: Βίαιες διαδηλώσεις μετά τις εκλογές – Ο Μαδούρο γιορτάζει τη νίκη του εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία
Σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία (AP Photo/Fernando Vergara)

Όμως το ελεγχόμενο από τον Μαδούρο CNE δεν έχει δημοσιοποιήσει τα αναλυτικά αποτελέσματα από τα 30.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, τροφοδοτώντας την πολιτική ένταση, με τους πολίτες να ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι σύμφωνα με δικές τους μετρήσεις, τα στοιχεία που συνέλεξαν στα εκλογικά κέντρα δείχνουν τον προεδρικό υποψήφιο Γκονζάλες να επικρατεί του Μαδούρο.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, η ηγέτης της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο ισχυρίστηκε ότι ο συνασπισμός της είχε συγκεντρώσει πάνω από το 70% των ψήφων που καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Βενεζουέλα: Βίαιες διαδηλώσεις μετά τις εκλογές – Ο Μαδούρο γιορτάζει τη νίκη του εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθείαΒενεζουέλα: Βίαιες διαδηλώσεις μετά τις εκλογές – Ο Μαδούρο γιορτάζει τη νίκη του εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Edmundo Gonzalez μαζί με την ηγέτη του αντιπολιτευτικού κινήματος Maria Corina Machado ανακοίνωσαν χθες ότι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία κέρδισαν στις εκλογές. (AP Photo/Cristian Hernandez)

Από την πλευρά του, σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Καράκας, ο 61χρονος πρόεδρος Μαδούρο ισχυρίστηκε, χωρίς όμως να παρουσιάσει στοιχεία, ότι γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς, καλώντας σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθώς η πολιτική αβεβαιότητα επικρατεί στη χώρα, διεθνείς παρατηρητές και ξένοι ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο προτρέπουν το Καράκας να δημοσιοποιήσει τα αναλυτικά στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντουζάρικ σε δήλωσή του  ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες ζητά «πλήρη διαφάνεια» και «την έγκαιρη δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την κατανομή τους ανά εκλογικά τμήματα» και τόνισε ότι «ο γενικός γραμματέας πιστεύει ότι όλες οι εκλογικές διαφορές θα αντιμετωπιστούν και θα επιλυθούν ειρηνικά, καλώντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και τους υποστηρικτές τους για μετριοπάθεια».

Έκκληση για αμερόληπτη επαλήθευση των αποτελεσμάτων έκανε και η κυβέρνηση του προοδευτικού Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Στο ίδιο πνεύμα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Χοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δεν έχουν επαληθευτεί και δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της βούλησης του λαού της Βενεζουέλας μέχρι να δημοσιευτούν και να επαληθευτούν. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προέτρεψε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας «να ενεργήσει με τη μέγιστη διαφάνεια στη διαδικασία καταγραφής των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης πρόσβασης στα αρχεία ψηφοφορίας όλων των εκλογικών τμημάτων και της δημοσίευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων «κατανεμημένα».

Την ίδια στιγμή, εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του μόνιμου συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) λόγω των ανησυχιών τους για τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ αντιδρώντας το Καράκας ανακοίνωσε ότι αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής: την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη, απαιτώντας παράλληλα από τους διπλωμάτες αυτών των χωρών να αποχωρήσουν από το έδαφός της.

Η Βενεζουέλα έχει απομονωθεί διεθνώς σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, που κατηγορούν το καθεστώς Μαδούρο για περικοπή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Πηγές: Reuters, Al Jazeera, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ