Βαθαίνει το ρήγμα Αθήνας – Σκοπίων: Η προκλητική αδιαφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το αυστηρό μήνυμα Γεραπετρίτη

by admin
4 views

Σε τροχιά σύγκρουσης οδηγούνται Αθήνα και Σκόπια, καθώς ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να αγνοεί μια από τις πλέον δομικές προβλέψεις της Συνθήκης των Πρεσπών περί τη χρήσης του συνταγματικού ονόματος της χώρας erga omnes, δηλαδή έναντι όλων. Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε τον γεωγραφικό προσδιορισμό «επαίσχυντο», με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να μιλά για συστηματική διγλωσσία της ηγεσίας της γείτονος, συνδέοντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με την τήρηση της Συμφωνίας.

«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε συστηματικά και επίμονα να μην χρησιμοποιεί στον δημόσιο λόγο στο εσωτερικό, τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

Κατά τη δευτερολογία του στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι υπονόησε ότι θα εργαστεί για την ανατροπή της Συμφωνίας, τουλάχιστον στο εσωτερικό, ορκιζόμενος πάντως στο συνταγματικό όνομα της χώρας, καθώς όπως είπε είναι αναγκασμένος να «συνθηκολογήσει».

«Αγαπητοί βουλευτές, ζητώ την υποστήριξή σας για την αλλαγή στην πατρίδα μας, για να δημιουργήσουμε συνθήκες για καλύτερη ζωή. Θα προχωρήσουμε με περηφάνια και αποφασιστικότητα, για να αποκαταστήσουμε τη «Μακεδονία», που είναι και πάλι δική σας» τόνισε ο Μίτσκοσκι.

Η Αθήνα, πάντως, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όμως υπό συγκεκριμένους όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ