Βίντεο: Το «γιγάντιο σεμεδάκι» και τα υπόλοιπα έργα που είναι υποψήφια για το Βραβείο Turner 2024

by admin
3 views

Το Βραβείο Turner, το οποίο γιορτάζει φέτος την 40ή επέτειό του, παρουσιάζει τους τέσσερις υποψήφιους καλλιτέχνες στο Tate Britain στο Λονδίνο.

Με καταγωγή από τη Σκωτία, η Jasleen Kaur είναι η νεότερη από τις υποψήφιες, γεννημένη το 1986. Η εγκατάστασή της περιλαμβάνει ένα vintage κόκκινο Ford Escort με ένα γιγαντιαίο σεμέν ριγμένο πάνω του και μια σειρά γλυπτών με κουδούνια. Η ιστοσελίδα του Tate αναφέρει ότι «αντανακλά την ανατροφή της στην κοινότητα των Σιχ της Γλασκώβης».

Η Βρετανίδα καλλιτέχνης Delaine Le Bas, γεννημένη το 1965, χρησιμοποιεί «ζωγραφισμένα υφάσματα, με θεατρικά κοστούμια και γλυπτά» στην εξερεύνηση της «πολιτιστικής ιστορίας του λαού των Ρομά», αναφέρει το Tate. Το έργο της απεικονίζει «θέματα θανάτου, απώλειας και ανανέωσης».

Η Βρετανίδα καλλιτέχνης Claudette Johnson, η μεγαλύτερη της παρέας, γεννημένη το 1959, εξερευνά «την περιθωριοποίηση των μαύρων ανθρώπων στην ιστορία της δυτικής τέχνης». Το έργο της περιλαμβάνει πορτραίτα μαύρων ανθρώπων μεγάλης κλίμακας, φτιαγμένα με παστέλ, ακουαρέλα και γκουάς.

Ο μόνος άνδρας στη λίστα των υποψηφίων είναι ο Pio Abad. Γεννημένος στη Μανίλα το 1983 και με έδρα πλέον το Λονδίνο, η τέχνη του, λένε στο Tate, «εξερευνά την πολιτιστική απώλεια και τις αποικιακές ιστορίες». Η παρουσίασή του περιλαμβάνει μια σειρά από γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά.

Το Βραβείο Turner πήρε το όνομά του από τον Άγγλο τοπιογράφο του 19ου αιώνα J.M.W. Turner και είναι το πιο σημαντικό βραβείο σύγχρονης τέχνης της Βρετανίας.

Στον νικητή απονέμεται χρηματικό έπαθλο 25.000 λιρών, ενώ οι τρεις επιλαχόντες λαμβάνουν από 10.000 λίρες ο καθένας.

Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται οι καλλιτέχνες Jesse Darling, Damien Hirst, Grayson Perry και Steve McQueen.

Ο νικητής του 2024 θα αποκαλυφθεί την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου) θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου 2025.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ