Α. Διαμαντοπούλου στο Πρώτο για αποτελέσματα ευρωεκλογών: Η αποχή δείχνει μια αποτυχία των επιμέρους εθνικών πολιτικών συστημάτων και των ευρωπαϊκών οργάνων (audio)

by admin
1 views

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής, της 9ης Ιουνίου τόσο συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και εδώ στην Ελλάδα, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθρέφτης» και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους και πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν.

Όπως δήλωσε αρχικά στη εκπομπή του Χρήστου Μιχαηλίδη, «η Ευρώπη περνάει πολύ διαφορετικές φάσεις μέσα στην ιστορία της και θα έλεγα είναι όλο και δυσκολότερα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ζούμε σε έναν πλανήτη μικρό όπως φαίνεται που αναπτύσσονται νέες δυνάμεις με νέα δυναμική. Η Ευρώπη είναι μια παλαιά ήπειρος με την έννοια της ιστορικής διάστασης και σήμερα ανταγωνίζεται περισσότερο σε νέες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας το παρελθόν της και όχι τις δυνατότητες του μέλλοντός της. Πιο συγκεκριμένα, εννοώ ότι η Ευρώπη σήμερα είναι μια ήπειρος που είναι τέταρτη σε παγκόσμιο επίπεδο στην καινοτομία, στην έρευνα, στην τεχνολογία που είναι η δύναμη της εποχής. Γεωπολιτικά έχει μειωμένη δύναμη γιατί δεν έχει αρμοδιότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οντότητα πολιτική, η οποία δεν είναι κράτος, δεν έχει εξωτερική πολιτική, άρα γεωπολιτικά έχει μειωμένη ισχύ. Είναι σε μια γεωγραφική θέση αυτή τη στιγμή που είναι εν μέσω δύο πολέμων και συνορεύει με την Αφρική, η οποία έχει τεράστια προβλήματα και η οποία εάν δεν κάνει κάτι η ίδια η Ευρώπη θα έχει ροές. Άρα, είμαστε σε μια νέα περίοδο με πολύ νέες προκλήσεις και νέα προβλήματα και η Ευρώπη καλείται να τα αντιμετωπίσει γινόμενη πιο ισχυρή ή να αυτοδιαλυθεί με τα κράτη της να έχουν πολύ λιγότερη δυνατότητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Αναφορικά τώρα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής «το πρώτο νομίζω και βασικό σε όλη την Ευρώπη είναι η αποχή. Και αυτό δείχνει την αδυναμία των δυνάμεων, να πείσουν τους πολίτες για τους νέους κινδύνους. Η ειρήνη, η ασφάλεια, η δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος δεν είναι πράγματα μη αμφισβητήσιμα. Η ιστορία αποδεικνύει ότι μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό δεν πέρασε ως μήνυμα στις εκλογές. Και δεν μπόρεσαν λοιπόν, να πείσουν τους πολίτες ότι χρειάζεται να οχυρωθούν πίσω από την ψήφο τους για την Ευρώπη που μπορεί να διατηρήσει αυτά τα κεκτημένα. Και δεύτερον και πιο σημαντικό, νομίζω δεν έγινε πολύ σαφές ότι τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα, δηλαδή ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη κλιματική αλλαγή και η κλιματική αλλαγή είναι ζητήματα τα οποία αφορούν τον καθέναν χωριστά και τις κοινωνίες και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μεγάλες ανισότητες. Ήδη το έχουν κάνει. Επομένως, η αποχή δείχνει μια αποτυχία των επιμέρους εθνικών πολιτικών συστημάτων και των ευρωπαϊκών οργάνων να κινητοποιήσουν τους πολίτες. Τώρα, το δεύτερο στοιχείο είναι ότι παρά τις προβλέψεις, η συμμαχία των κυρίαρχων κομμάτων επί δεκαετίες, δηλαδή των συντηρητικών, των σοσιαλιστών δημοκρατών και των φιλελεύθερων παραμένει. Δηλαδή έχουμε μια πλειοψηφία η οποία οδηγεί την Ευρώπη προς τα εμπρός, δηλαδή περισσότερη Ευρώπη με περισσότερη δύναμη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του αιώνα μας».

Ερωτηθείσα έπειτα για το πώς πιστεύει ότι βλέπει ο Έλληνας την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα Διαμαντοπούλου απάντησε το εξής «η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της και όσον αφορά την Ελλάδα, δηλαδή μέσα στα μνημόνια που πάντα αποδίδονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αρνητικά δηλαδή-οι Έλληνες δεν ήθελαν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από το ευρώ. Αυτό κατά την άποψή μου, συμβαίνει γιατί η Ευρώπη είναι μια μορφή ασφάλειας. Είναι ασφάλεια για τη δημοκρατία. Διότι, υπάρχει πάντοτε η αίσθηση ότι συμμετέχοντας στην Ευρώπη προστατεύεται το κράτος δικαίου (…). Τα πολιτικά κόμματα είναι αυτά τα οποία πρέπει να παίξουν το ρόλο της ενίσχυσης της Ευρώπης και τώρα μάλιστα, επειδή ξεκινάει μια νέα περίοδος μέσα από τις πολιτικές τους ομάδες. Tώρα, σημασία έχει να δούμε την Ευρώπη, γιατί η συζήτηση δεν έγινε και δεν έγινε ούτε και προεκλογικά. Δηλαδή δεν συζητήσαμε και το θέμα της αμυντικής πολιτικής και τι σημαίνει για τη χώρα μας αυτό. Δεν συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, για την πράσινη συμφωνία, τι σημαίνει για τους αγρότες μας, τι σημαίνει για τους μικρούς επιχειρηματίες, τι σημαίνει για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει το κάθε σπίτι, ο κάθε άνθρωπος. Δεν μπήκαμε στην ουσία της μεγάλης ατζέντας (…). Άρα, την Ευρώπη την έχουμε σαν κάτι πάρα πολύ γενικό και σε μεγάλο βαθμό στα κονδύλια που έρχονται στη χώρα».

Τέλος, σχετικά με το αν πρέπει να εξετάσουμε ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δικαίωμα κάθε χώρας στην αρνησικυρία, το βέτο, η κα Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να λυθεί το θέμα του βέτο. Και μη νομίζετε, όλες οι χώρες έχουν πρόβλημα με το βέτο διότι το βέτο ουσιαστικά σταματάει αποφάσεις που αφορούν εθνικά συμφέροντα, αλλά το πληρώνεις μετά σε άλλες αποφάσεις. Επομένως, το βέτο δεν είναι μια απλή διαδικασία. Λέω τώρα όχι και σταματώ κάτι διότι μετά θα έρθουν οι άλλοι να σου βάλουν βέτο σε πράγματα που ενδιαφέρουν εσένα. Το βέτο λοιπόν πρέπει να συζητηθεί για να κατανοήσουμε όλοι και την ισορροπία που δημιουργείται. Δηλαδή το βέτο στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα έχω την αίσθηση ότι με τον τρόπο που μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το κατανοήσουμε όλοι, θα είναι θετικό για την Ευρώπη, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους στους λαούς, αλλά είναι ένα από τα ζητήματα που έρχονται και το οποίο θα έχει πάρα πολλές πολιτικές συγκρούσεις. Θετικό κατά την άποψή μου, γιατί έτσι θα προχωρήσουμε και έτσι θα καταλήξουμε και στο επόμενο βήμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ