Αυστραλία: Συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

by admin
5 views

Στη σύλληψη δύο Αυστραλών πολιτών Ρωσικής καταγωγής προχώρησαν οι διωκτικές Αρχές της Αυστραλίας, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των Υπηρεσιών Αντικατασκοπίας (ASIO) και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP) οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα κατασκοπείας.

Η Κίρα Κορόλεφ, 40 ετών η οποία εργαζόταν ως πολιτικό προσωπικό για τις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις και ο ιδιώτης σύζυγος της Ιγκόρ, 62 ετών, φαίνεται πως απέκτησαν υλικό των ενόπλων δυνάμεων (Australian Defence Force -ADF) για να το προωθήσουν στις ρωσικές αρχές.

Το ζευγάρι προσήχθει στο Δικαστήριο του Μπρίσμπεϊν σήμερα το πρωί και απαγγέλθηκαν εναντίον τους κατηγορίες για προετοιμασία διάπραξης του αδικήματος της κατασκοπείας, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών, ενώ αν από την έρευνα προκύψουν πρόσθετα στοιχεία η ποινή μπορεί να φτάσει την 25ετία.

Το ζευγάρι συνελήφθη στο σπίτι τους στο προάστιο Έβερτον Παρκ στο Μπρίσμπεϊν της Πολιτείας Κουίνσλαντ χθες το πρωί.
Οι δύο τους ζούσαν στην Αυστραλία για περισσότερο από μια δεκαετία όπου και απέκτησαν στη διαδρομή την Αυστραλιανή υπηκοότητα.

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές το ζευγάρι αναζήτησε τις πληροφορίες με την πρόθεση να τις παράσχει στις ρωσικές αρχές – το αν όντως κοινοποιήθηκαν εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας της επιχείρησης με την κωδική ονομασία BURGAZADA.

Ο Πρωθυπουργός Anthony Albanese σε σύντομη δήλωση του ανέφερε πως είχε «ενημερωθεί εκτενώς» για το θέμα από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστραλίας και είπε ότι δεν θα σχολιάσει κάτι πέρα ​​από το ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Όπως αποκάλυψαν στην έκτακτη κοινή συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας Mike Burgess και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Reece Kershaw, η γυναίκα πραγματοποίησε αδήλωτα ταξίδια στη Ρωσία ενώ βρισκόταν σε μακροχρόνια άδεια από την Υπηρεσία της στις ADF, και, ευρισκόμενη επί ρωσικού εδάφους φέρεται να έδωσε οδηγίες στον σύζυγό της πώς να συνδεθεί στον λογαριασμό της εργασίας της και να αποκτήσει πρόσβαση σε «υλικό» να της στείλει.
Δεν δόθηκαν πληροφορίες αν αυτό συνετελέσθη με επιτυχία ή τι πληροφορίες επιδιώχθηκε να εξαχθούν καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη και παραμένει απόρρητη.
Από την πλευρά τους οι Ένοπλες Δυνάμεις με ανακοίνωσή τους υπερασπίστηκαν την αποτελεσματικότητα του συστήματος αξιολόγησης για τις προσλήψεις, όπως στην περίπτωση της κατηγορούμενης Ρωσίδας, τονίζουν όμως πως συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας και ασφάλειας.

Aνταπόκριση – Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ