Αργεντινή: Εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής οι τελικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μιλέι

by admin
1 views

Οι Αργεντινοί βουλευτές ενέκριναν την Παρασκευή, σε τελική μορφή, το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την απορρύθμιση του υπερφιλελεύθερου προέδρου Javier Milei, μετά από μήνες συζητήσεων για ένα βαθιά αναθεωρημένο κείμενο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα δώσουμε στην κυβέρνηση του προέδρου Μίλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει να μεταρρυθμίσει το κράτος μια για πάντα», δήλωσε ο επικεφαλής του πολιτικού μπλοκ στην εξουσία, Gabriel Bornoroni.

Από πολιτική άποψη, αυτή η έγκριση  σημαίνει «μια συνολική επιτυχία για την κυβέρνηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος Pablo Tigani, αλλά στον οικονομικό τομέα, «αυτό θα σημαίνει μια επιστροφή στην πολιτική της δεκαετίας του 1990, με απορρύθμιση, ή ιδιωτικοποίηση και το άνευ όρων άνοιγμα της οικονομίας, που θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στη βιομηχανία και στις εθνικές ΜΜΕ».

Η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα δραστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, με στόχο το «μηδενικό έλλειμμα του προϋπολογισμού» στο τέλος του 2024 και την επιβράδυνση του χρόνιου πληθωρισμού (211% το 2023).

Όμως, οι περικοπές του προϋπολογισμού – που, μεταξύ άλλων, παρέλυσαν τα δημόσια εργοτάξια -, σε συνδυασμό με τη βάναυση υποτίμηση του πέσο κατά 54% τον Δεκέμβριο, έπληξαν σκληρά την αγοραστική δύναμη, επηρεάζοντας την κατανάλωση, την οικονομική δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας.

Ο πληθωρισμός συνέχισε τον Μάιο τη σταδιακή επιβράδυνση που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, διαμορφώνοντας το 4,2% για ένα μήνα, αλλά έφτασε στο 276,4% για ένα έτος.

Στην οικονομία έχει επικρατήσει ύφεση, με συρρίκνωση 5,3% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε απότομη ετήσια συρρίκνωση 5,1% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία έφτασε στο 7,7%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η αντιπολίτευση και τα κοινωνικά κινήματα κάνουν λόγο για μια χώρα που υποφέρει, με επιταχυνόμενη αύξηση της φτώχειας από τα τέλη του 2023, φτάνοντας το 55,5% του πληθυσμού το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι 44,7% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικού Χρέους του Καθολικού Πανεπιστημίου

agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ