Αποτροπιασμός από την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο Κίεβο – Πύραυλoι έπληξαν νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και παιδιατρικό

by admin
13 views

Γιατροί με αιματοβαμμένες ποδιές και δεκάδες εθελοντές σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να απομακρύνουν τα μπάζα και να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις εντοπισμού των ανθρώπων, παιδιών και ιατρικού προσωπικού που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα ερείπια του 10όροφου παιδιατρικού νοσοκομείου του Κιέβου που χτυπήθηκε το πρωί από ρωσικό πύραυλο.

«Τρέξαμε στο ισόγειο, ήταν πολύ σκοτεινά, υπήρχαν πολλά παιδιά, όλοι ούρλιαζαν ] δήλωσε η Βικτόρια, μητέρα μικρού ασθενούς στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Μία από τις πτέρυγες του νοσοκομείου παίδων, του μεγαλύτερου στο Κίεβο, έχει καταρρεύσει, ενώ στο εσωτερικό δωμάτια και χειρουργεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι ουκρανικές αρχές μιλούν για τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων τεσσάρων μηνών και μία από τις χειρότερες από την έναρξη του πολέμου, ενώ τον αποτροπιασμό τους εκφράζουν η μία μετά την άλλη οι δυτικές πρωτεύουσες.

«Ακούμε φωνές μέσα στα συντρίμμια, δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» δήλωσε ο Βιτάλι Κίτσκο, δήμαρχος Κιέβου.

Εκτός από το Κίεβο, όπου μέσα σε λίγες ώρες χτυπήθηκε και δεύτερη ιατρική υποδομή, το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων με τουλάχιστον σαράντα πυραύλους προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες σε άλλες τέσσερις πόλεις στα νότια και τα ανατολικά της χώρας, καθώς και καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές και κρίσιμες δημόσιες υποδομές.

Αποτροπιασμός από την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο Κίεβο – Πύραυλoι έπληξαν  νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και παιδιατρικό
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για επιθέσεις σε στόχους της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και σε αεροπορικές βάσεις, για δε την επίθεση στο Κίεβο επέρριψε την ευθύνη στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων σημειώνεται λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στην οποία θα παραστεί και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως ο Βίκτορ Όρμπαν με κινηματογραφικό στυλ διαφήμιζε στα κοινωνικά δίκτυα την ειρηνευτική αποστολή που έχει αναλάβει αυτοβούλως, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του και του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Ο κ. Όρμπαν πραγματικά αναλαμβάνει σοβαρές πρωτοβουλίες για να συγκριθούν οι θέσεις των διαφόρων πλευρών με βάση πρωταρχικές πηγές. Και το εκτιμούμε ιδιαίτερα» δήλωσε ο Ντιμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Μετά το Κίεβο και τη Μόσχα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που έχει και την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, πραγματοποίησε ταξίδι- αστραπή στο Πεκίνο, καθώς, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ, «η Kίνα είναι μία δύναμη- κλειδί για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρήνη στον Πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο ο Βίκτορ Όρμπαν, όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκε το κινεζικό σχέδιο έξι σημείων για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ρεπορτάζ: Κάλλη Ζάραλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ