Αποθεώθηκε από τους Έλληνες της Αιγύπτου το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

by admin
3 views

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του, ταξίδεψε στο Κάιρο και έδωσε μια παράσταση γεμάτη “Ελλάδας” που ενθουσίασε το κοινό και τον Ελληνισμό της χώρας του Νείλου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στην καρδιά της χώρας του Νείλου, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καΐρου, παρουσιάστηκε το έργο «Χορός με την σκιά μου», που είχε ανέβει στην Αθήνα το 2019 και εδράζεται στην αρχική ιδέα του διευθυντή του μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου να χορογραφήσει τα μουσικά και ποιητικά έργα του  Μάνου Χατζιδάκι με κεντρικό άξονα τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στην παράσταση που δόθηκε στην Όπερα του Καΐρου παρουσιάστηκαν τρία από τα τέσσερα μέρη της χορογραφίας με τον «Κύκλο του C.N.S.» να σηκώνει την αυλαία.

Στιγμιότυπο από την παράσταση – Φωτογραφία: Βασίλης Πουλαρίκας

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα “Νέο φως” και την ιστοσελίδα της ελληνικής κοινότητας Καΐρου ekkairo.org, ήταν η κα. Μέρω Κεσεσίογλου, Επίτιμος Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελληνική Δράση Αφρικής» που είχε την ιδέα για τη φιλανθρωπική αυτή και η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτό το κάλεσμα για δύο παραστάσεις στην Όπερα του Καΐρου  με σκοπό να ενδυναμωθεί οικονομικά το έργο που προσφέρει η Οργάνωση στην Αφρική. Η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση νοσοκομείου στην πόλη Μπένι Σουέφ της Αιγύπτου.  

Στιγμιότυπο από την παράσταση – Φωτογραφία: Βασίλης Πουλαρίκας

Η Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο, ήταν από την αρχή στο πλευρό αυτής της πρωτοβουλίας ενώ πλήθος επισήμων και φιλότεχνων έδωσαν το παρών στο μοναδικό αυτό καλλιτεχνικό κάλεσμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το οποίο αποζημίωσε με το παραπάνω το φιλοθεάμον κοινό της Αιγύπτου και αυτό φάνηκε στο ασταμάτητο χειροκρότημα.

Στιγμιότυπο από την παράσταση – Φωτογραφία: Βασίλης Πουλαρίκας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κυρίες Κεσεσίογλου Μέρω και η Δρ Χόντα Γιάσα, διοργανώτριες της εκδήλωσης, οΈλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και τα μέλη της Διπλωματικής Αποστολής της Ελλάδας, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου κα Νεβίν Ελ Κιλάνι, η Πρόεδρος του Εθνικού Πολιτιστικού Κέντρου – Όπερα του Καΐρου κα  Λάμια Ζάιεντ, η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια κα Σταυρούλα Σπανούδη, ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, εκπαιδευτικοί και από τις δύο Ελληνικές Σχολές και πλήθος Ελλήνων από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Πηγή: ekkairo.org/Βασίλης Πουλαρίκας

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ