Αποδεκατισμένη η ηγεσία της Χεζμπολάχ – Μόνος ο Νασράλα: Η λίστα με τους νεκρούς διοικητές και τα στελέχη

by admin
1 views

Το Ισραήλ έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρό του διοικητές της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, εν μέσω μιας απότομης κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης οργάνωσης.

Αρχικές φήμες χθες έκαναν λόγο για τον θάνατου του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι. Οι φήμες διαψεύστηκαν αλλά οι νέες απώλειες για την οργάνωση κάνουν τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, να μένει μόνος. Έχει άλλωστε αποδεκατιστεί σχεδόν όλη η ηγεσία της τους τελευταίους 11 μήνες.

Ακολουθεί ένας κατάλογος επιχειρήσεων κατά ηγετών και διοικητών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, για τις οποίες ευθύνεται το Ισραήλ:

Χεζμπολάχ

Ιμπραχίμ Κουμπάισι

Μια αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 24 Σεπτεμβρίου σκότωσε τον Ιμπραχίμ Κουμπάισι, διοικητή και ηγετικό στέλεχος του τμήματος πυραύλων της Χεζμπολάχ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας.

Ιμπραχίμ Ακίλ

Σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος υπηρετούσε στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης. Ο Ακίλ, ο οποίος χρησιμοποιούσε επίσης τα ψευδώνυμα Tahsin και Abdelqader, είναι μέλος του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ, του Συμβουλίου Τζιχάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγορούν για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις με φορτηγά στη Βηρυτό που έπληξαν την αμερικανική πρεσβεία τον Απρίλιο του 1983, όπου έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι, και έναν στρατώνα Αμερικανών πεζοναυτών έξι μήνες αργότερα, όπου σκοτώθηκαν 241 άνθρωποι.

Αποδεκατισμένη η ηγεσία της Χεζμπολάχ – Μόνος ο Νασράλα: Η λίστα με τους νεκρούς διοικητές και τα στελέχη
(US Department of State)

Φουάντ Σουκρ

Ένα ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου στις 30 Ιουλίου σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, που αναγνωρίστηκε από τον ισραηλινό στρατό ως το δεξί χέρι της επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Ο Φουάντ Σουκρ ήταν μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές προσωπικότητες της Χεζμπολάχ από τότε που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Σουκρ το 2015 και τον κατηγόρησαν ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Αποδεκατισμένη η ηγεσία της Χεζμπολάχ – Μόνος ο Νασράλα: Η λίστα με τους νεκρούς διοικητές και τα στελέχηΑποδεκατισμένη η ηγεσία της Χεζμπολάχ – Μόνος ο Νασράλα: Η λίστα με τους νεκρούς διοικητές και τα στελέχη

Μοχάμεντ Νάσερ

Ο Μοχάμεντ Νάσερ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 3 Ιουλίου. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι ήταν επικεφαλής μιας μονάδας υπεύθυνης για τα πυρά από το νοτιοδυτικό Λίβανο κατά του Ισραήλ. Ο Νάσερ, ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, ήταν υπεύθυνος για τμήμα των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στα σύνορα, σύμφωνα με με ανώτερες πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.

Ταλέμπ Σαμί Αμπντάλα

Ο ανώτερος διοικητής πεδίου της Χεζμπολάχ Ταλέμπ Σαμί Αμπντάλα σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου σε μια επίθεση που ανέλαβε το Ισραήλ, το οποίο δήλωσε ότι είχε πλήξει ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο νότιο Λίβανο. Πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν ότι ήταν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, διοικητής της κεντρικής περιοχής της νότιας συνοριακής λωρίδας και είχε τον ίδιο βαθμό με τον Νάσερ. Η δολοφονία του ώθησε την οργάνωση να εκτοξεύσει ομαδικά πυρά και πυραύλους κατά μήκος των συνόρων προς το Ισραήλ.

Χαμάς

Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκε αφού μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν την περιοχή του Χαν Γιουνίς στη Γάζα στις 13 Ιουλίου. Ο ασύλληπτος Ντέιφ είχε επιβιώσει από επτά απόπειρες δολοφονίας. Ο Ντέιφ πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Αποδεκατισμένη η ηγεσία της Χεζμπολάχ – Μόνος ο Νασράλα: Η λίστα με τους νεκρούς διοικητές και τα στελέχηΑποδεκατισμένη η ηγεσία της Χεζμπολάχ – Μόνος ο Νασράλα: Η λίστα με τους νεκρούς διοικητές και τα στελέχη
(Iranian Presidency Office via AP)

Ισμαήλ Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου στο Ιράν, δήλωσε η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα. Ο Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο που έπληξε ένα κρατικό ξενώνα όπου διέμενε. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του.

Σάλεχ αλ Αρούρι

Χτύπημα ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο Νταχιγιέχ, σκότωσε τον αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στις 2 Ιανουαρίου 2024. Ο Αρούρι ήταν επίσης ο ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς “Ταξιαρχίες Κασάμ”.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ