Ανησυχία μεταναστών και επιχειρηματιών στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού μετά την παραίτηση του Μπάιντεν

by admin
2 views

Η παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική υποψηφιότητα για το Δημοκρατικό Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήθηκε «ανησυχητική» από επιχειρηματίες και φιλομετανάστες ακτιβιστές, καθώς ανέφεραν ότι αυτή η απόφαση περαιτέρω ανοίγει την πόρτα και τη δυνατότητα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, να κερδίσει αξιώματα και να αλλάξει τις μεταναστευτικές πολιτικές.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Στην περίπτωση των μεταναστευτικών πολιτικών, ο José María García Lara, συντονιστής της Συμμαχίας Μεταναστών της Τιχουάνα, είπε στην EFE ότι αυτό «μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον πληθυσμό των μεταναστών», κυρίως αυτούς που βρίσκονται στη συνοριακή περιοχή, λόγω των αλλαγών που μπορεί να επέλθουν στα προγράμματα και μεταρρυθμίσεις που διατηρεί επί του παρόντος ο Μπάιντεν.

«Είναι προγράμματα που κατά κάποιο τρόπο λειτουργούν, όχι όπως θα θέλαμε όλοι, αλλά που διατήρησαν ένα ανοιχτό, όπως η αίτηση CBP-One για είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τακτική βάση», είπε.

Ο Γκαρθία Λάρα τόνισε ότι «αν κερδίσει ο Τραμπ, θα έρθουν πολύ ισχυρές αλλαγές για τον πληθυσμό των μεταναστών που αναζητά καλύτερες ευκαιρίες ζωής».

«Είναι κάτι που είδαμε ήδη στη διακυβέρνησή του (2017-2021) στο οποίο, αν και δεν κατάφερε να επιβάλει ορισμένα πράγματα, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές και αν φτάσει στην προεδρία θα πιέσει περισσότερο για να πετύχει άλλα σχέδια που είναι επιζήμια για τους μετανάστες», εξήγησε.

Ο Μπάιντεν εγκατέλειψε την κούρσα για την επανεκλογή του αυτή την Κυριακή, αν και δήλωσε ότι θα τελειώσει τη θητεία του και ζήτησε την ψήφο της αντιπρόεδρου Καμάλα Χάρις.

Η Χάρις επιβεβαίωσε ότι θέλει να γίνει η αντικαταστάτριά του, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει πρώτα να ανοίξει μια διαδικασία για την επιλογή του νέου του υποψηφίου για την προεδρία.

Από την πλευρά τους, επιχειρηματίες στα σύνορα Μεξικού-Ηνωμένων Πολιτειών τόνισαν ότι η πτώση του Μπάιντεν θα φέρει «περισσότερη οικονομική αβεβαιότητα για τη συνοριακή λωρίδα και για την οικονομία του Μεξικού», καθώς αυτή τη στιγμή δίνει πλεονεκτήματα στον Τραμπ.

«Για το Μεξικό είναι επικίνδυνο οι Ηνωμένες Πολιτείες να βρεθούν ξανά στα χέρια του Τραμπ, αφού αυτός άλλαξε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής για τη Συμφωνία Μεξικού, Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά (T-MEC)», ανέφερε η EFE σε μια συνέντευξη με τον Thor Salayandía, συντονιστή του Border Business Block στο Ciudad Juárez.

Επιπλέον, υπενθύμισε τις δηλώσεις Τραμπ αυτή την εβδομάδα, στις οποίες προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να δημιουργήσει εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων στο Μεξικό, τη στιγμή που υπάρχει κύμα ασιατικών εταιρειών που προσγειώνονται στο Μεξικό ως μέρος του φαινομένου που ονομάζεται “nearshoring”. μετεγκατάσταση εταιρειών.

«Αυτές οι ριζοσπαστικές πολιτικές του Τραμπ μας κοστίζουν να σταματήσουμε τώρα, γιατί δεν υπάρχει βεβαιότητα, ειδικά για τις κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στο Μεξικό και που βλέπουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να τις σταματήσει ή εμπόδια όπως οι δασμοί», ανέφερε ο επιχειρηματίας.

Μια έκθεση από το Border Business Block ανέφερε ότι μεταξύ Ιουνίου 2023 και Απριλίου 2024, οι πόλεις στα σύνορα με το Μεξικό έχασαν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία maquiladora, εκ των οποίων οι 55.000 καταργήθηκαν στο Ciudad Juárez.

Τέλος, ο επιχειρηματίας από τη Χουάρες θεώρησε θετικό για το Δημοκρατικό Κόμμα ότι μπορεί να αποφασίσει για έναν νέο υποψήφιο που «μπορεί να δώσει τη μάχη» στον Τραμπ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ