Αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ στο ΕΡΤNews: Το ακροδεξιό AfD είχε συσταθεί σαν κίνημα αντίδρασης για τη διάσωση της Ελλάδας

by admin
5 views

Στη Γερμανία η ακροδεξιά σημείωσε την πρώτη της νίκη σε εκλογές κρατιδίου από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Θουριγκία.
Το AfD δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν συζητούν συνασπισμό μαζί του, όμως η εξέλιξη έχει θορυβήσει.

Ο Ρόναλντ Μαϊνάρδους αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησε για τη νίκη της ακροδεξιάς στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews και τον Ηλία Σιακαντάρη.

«Ήταν απολύτως αναμενόμενη αυτή η έκβαση. Είχαμε τέτοιες ενδείξεις και στις ευρωεκλογές πρόσφατα και θέλω να πω ότι η βάση αυτού του κόμματος στην Ανατολική Γερμανία είναι σταθερή. Το 1/3 του πληθυσμού εκεί υποστηρίζει αυτό το κόμμα, αυτό είναι ένα δεδομένο.

Το άλλο δεδομένο είναι ότι σε σχέση με την Δυτική Γερμανία είναι πολύ δυνατή αυτό το κόμμα στην Ανατολή» υπογράμμισε ο κ. Μαϊνάρδους.

Το AfD είναι ένα κόμμα που έχει στο DNA του την Ελλάδα, δημιουργήθηκε σαν κόμμα αντίδρασης, σαν κίνημα αντίδρασης για την διάσωση της Ελλάδας. Ξεκίνησε ως οικονομική αντιπολίτευση και διαμορφώθηκε σαν φασισμός.

Ο κ. Μαϊνάρδους συμπληρώνει: «και ριζοσπαστικοποιηθεί ακριβώς με τα καινούργια φαινόμενα και το μεγάλο γεγονός τώρα που έχει αλλάξει το σκηνικό είναι το θέμα της μετανάστευσης, γιατί ουσιαστικά είναι αυτό το θέμα, το οποίο προωθεί αυτές τις σκέψεις και όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

Σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας του AfD με άλλα κόμματα ο αναλυτής απαντά: «Θα ήθελε να σχηματίσει συμμαχίες με το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, με την κεντροδεξιά.

Λέει, τώρα, μετά τις εκλογές στη Θουριγκία «εμείς είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο και ήρθε η ώρα μας να σχηματίσουμε μια συγκυβέρνηση με το CDU», η διαφορά όμως με άλλες χώρες είναι ότι υπάρχει το πολιτικό ταμπού της Γερμανίας, ότι τα κόμματα του κατεστημένου, ας το πω έτσι, συμφωνούν σε ένα σημείο ότι δεν υπάρχει η βάση για συνεργασία με αυτό το κόμμα».

Για τις τακτικές του AfD που σε κάποιο βαθμό θυμίζουν τη Γερμανία της δεκαετίας του ’30 ο κ. Μαϊνάρδους τονίζει: «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και νομίζω ότι η Γερμανία ως Δυτική Γερμανία και μετά ως Ενωμένη Γερμανία έχει πάρει τα μαθήματά της.

Το γερμανικό Σύνταγμα έχει ορισμένες δικλείδες που απαγορεύουν μία επανάληψη. Μάλιστα, υπάρχει και μια κοινωνία των πολιτών που είναι πολύ δραστήρια και βλέπουμε αυτές τις ημέρες μια κινητοποίηση».

Για τον έμμεσο φόβο μήπως και άλλα κόμματα ακολουθήσουν μια πιο ακροδεξιά πολιτική ο αναλυτής σημειώνει: «Τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα στη Γερμανία συνεδριάζουν, σήμερα, για την χάραξη μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και λίγο πολύ αυτή είναι, μια αντιγραφή των αιτημάτων του Afd».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ