Αλ.Μεϊκόπουλος: «Δεν εφησυχάζουμε μέχρι την τελική απόρριψη του LNG στον Παγασητικό»

by admin
3 views

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε, χθες, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, έπειτα από την ανάρτηση του αιτιολογικού της απόφασης της ΡΑΑΕΥ που αξιολογεί θετικά την εγκατάσταση πλωτής μονάδας LNG στην Κριθαριά. Στη Βουλή προσήλθε για να απαντήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκυλακάκης.

Όπως προκύπτει από το αιτιολογικό της απόφασης, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια 9 μήνες μετά τη σχετική συνεδριάση, η ΡΑΑΕΥ απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την αλλαγή της αρχικής χωροθέτησης της επένδυσης.

Η Διεύθυνση απάντησε ότι:« δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνεπάγονται μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφαλείας και την απόσταση της εγκατάστασης από κατοικημένες περιοχές επισημαίνει ότι, παρότι σημαντικοί, οι κίνδυνοι αυτοί διαφαίνονται καταρχήν αντιμετωπίσιμοι με τα κατάλληλα μέτρα.

Στην ίδια Διεύθυνση παρέπεμπε για το θέμα της τελικής αδειοδότησης, η αρμόδια Υφυπουργός κ. Σδούκου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή που συζητήθηκε τον Νοέμβριο του 2023.

«Κάθε φορά που ζητούμε επίσημες απαντήσεις, μας παραπέμπετε σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Συζητούμε για τις προθέσεις της εταιρείας, αλλά δεν μας λέτε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης. Τα στάδια αδειοδότησης της μονάδας προχωρούν υπηρεσιακά και υπογείως, και η επένδυση με κάποιο τρόπο βρίσκεται πάντα σε τροχιά υλοποίησης» τόνισε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Στην απάντησή του ο Υπουργός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά ενδεχομένως ενδιαφέροντα τροφοδοσίας εκτός χώρας και ότι δεν έχει προοπτικές υλοποίησης σε επίπεδο οικονομικής και πολιτικής βιωσιμότητας στη φάση αυτή. Εκτιμά, μάλιστα, ότι δε θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ την τοπική κοινωνία.

Στην δευτερολογία του ο Αλ.Μεϊκόπουλος χαιρέτισε, καταρχήν, τη δέσμευση του Υπουργού τονίζοντας, όμως, ότι περιμένει την τελική διαβεβαίωση ότι δε θα γίνει το LNG στον Παγασητικό με την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Διεύθυνση του Υπουργείου.

«Ελπίζουμε η απάντηση του Υπουργού να μην αποτελεί μια παρελκυστική τακτική, γιατί επισημάναμε ότι η επένδυση προχωρά υπηρεσιακά με αλλεπάλληλες εγκρίσεις. Τι θα μετρήσει τελικά; Οι εγκρίσεις ή η πολιτική δέσμευση;

Όταν μια επένδυση λαμβάνει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την υλοποίησή της, η εκτίμηση του Υπουργού ότι δε θα συνεχίσει το LNG να απασχολεί την τοπική κοινωνία, δεν αρκεί.

Συνεπώς, δεν εφησυχάζουμε. Θα δούμε στην πράξη αν η σημερινή συζήτηση δεν αποτελεί μια ενορχηστρωμένη επικοινωνιακά διαδικασία για να κερδηθεί χρόνος, αλλά εννοεί πραγματικά η κυβέρνηση αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε από βήματος Βουλής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ