Αγορές – Ημερήσια ενημέρωση: Αρνητικό επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη – Άλμα για τον χρυσό κοντά στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά

by admin
4 views

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα 1/8 οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές αξιολογούν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Από τον Παντελή Μάνο

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βά-σης στο 5%, και πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2020, ξεκινώντας την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χα-μηλά επίπεδα και να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή κατά πολύ», ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής της BoE Andrew Bailey.

Η συνεδρίαση της BOE ήρθε μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία, όπως ευρέως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα βρεθεί «στο τραπέζι», εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να την υποστηρίζουν.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι επενδυτές επιμένουν να προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Τα σημάδια αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας θα μειώσουν τον πληθωρισμό περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό newsletter, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από αυτήν που ανέμενε η ΕΚΤ και το ίδιο μπορεί να ισχύει με τον πληθωρισμό. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» σημείωσε. «Εξακολουθώ να περιμένω δύο μειώ-σεις επιτοκίων,φέτος, αν η υποχώρηση του πληθωρισμού συνεχίσει όπως αναμένεται». «Επιπρό-σθετα, η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη που συνηγορεί υπέρ των μειώσεων επιτοκίων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο εμφανίζει απώλειες κατά 0,98%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,23%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κι-νείται χαμηλότερα κατά 0,63%, το Μιλάνο υποχωρεί σε ποσοστό 1,16% ενώ, αντίθετα, στο Λον-δίνο ο σημειώνει άνοδο κατά 0,39%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου100εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1474,44μονες παρουσιάζοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,25%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,27%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχωρεί

κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,99%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινεί-ται χαμηλότερα κατά 1 bps στο 3,64%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,09%, όπως και της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 2,89%, ενώ η απόδοση του 10ε-τούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,29%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε ανοδική πορεία διατηρούνται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,73%, στα 78,48 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,78%, βρίσκεται στα $ 81,47.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρά κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,0801 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 150,55 γιεν/δολ.

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 2498,50 δολ./ουγκιά. Επίσης, κέρδη καταγράφει και το α-σήμι, που ξεπέρασε τα 29 δολάρια ανά ουγκιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ