Ήπιες επενδυτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ενόψει αποφάσεων από τις Κεντρικές τράπεζες για τα επιτόκια

by admin
1 views

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (11/9) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στις αγορές εστιάζουν στις επικείμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών τραπεζών.

Οι επενδυτές προσβλέπουν, ευρέως, σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό ανοίγουν τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σημείωσε σημαντική πτώση, μεγαλύτερη από ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση κατά 2,5% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση έναντι 2,9% τον Ιούλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Στο μεταξύ, στάσιμη παρέμεινε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατέγραψε μηδενική αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η μέτρηση αυτή ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ανάπτυξη 0,2%. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δίνουν στην Τράπεζα της Αγγλίας περισσότερα περιθώρια να μειώσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Ενδιαφέρουσα, αναμένεται επίσης, η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τα μέλη της να κρατούν κλειστά <<χαρτιά>> αν και θα αποφασίσουν με «ανοιχτά μυαλά», όπως έχουν δηλώσει ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,57%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,28%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,83%, το Μιλάνο ενισχύεται σε ποσοστό μόλις 0,06% και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει μικρά κέρδη κατά 0,15%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 85 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1413,54 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,88%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,11%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,82%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται χαμηλότερα κατά 5 bps στο 3,53%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,93% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,71%, με πτώση κατά 3 μονάδες βάσης ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού σημειώνει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,12%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, προσπαθώντας να καλύψουν ένα μικρό μέρος από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών. Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 2,01%, στα 67,07 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1,46%, βρίσκεται στα $ 70,20. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1019 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 142,18 γιεν/δολ.

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται, στα 2548,60 δολ./ουγκιά. Επίσης, ανάλογα κέρδη καταγράφει το ασήμι, που κινείται λίγο πάνω από τα 29 δολάρια ανά ουγκιά.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ