Έρευνα ΕΡΤNews: Έλληνες startuppers μιλούν για το πώς η ιδέα τους μετουσιώθηκε σε εταιρεία – Τα εμπόδια, η στρατηγική και οι ευκαιρίες

by admin
3 views

Μονόκεροι, soonicorns, επενδυτικοί «άγγελοι». Θα μπορούσαν να είναι όροι επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής ωστόσο είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχή πλοήγηση στον συναρπαστικό κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.

Το ertnews «εισβάλλει» στο start up οικοσύστημα και μαθαίνει πώς μπορεί μια ιδέα να μετουσιωθεί σε επιτυχημένη επιχείρηση.

Η Αλεξία Πολυσίδη, ομογενής από τον Καναδά, είναι νευροεπιστήμονας με διδακτορικό στην ψυχοφαρμακολογία και εξειδίκευσή στον προ κλινικό έλεγχο φαρμάκων των νευρολογικών νοσημάτων. Η δική της start up ξεκίνησε το 2019 ούσα ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικων ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών όπου ερευνούσε δεδομένα για τη έγκαιρη διάγνωση της νόσου παρκινσον.

Η ανακάλυψη ξεκίνησε το 2019. Το αντικείμενο της startup είναι η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη νόσο Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικες ασθένειες. Η ιδέα η δικιά μας ξεχωρίζει στο ότι αναπτύσσουμε ταυτόχρονα και βιοδείκτες για την πρώιμη διάγνωση μέχρι και μια δεκαετία νωρίτερα μαζί με την ανάπτυξη φαρμάκων όποτε θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τα φάρμακα πριν να είναι αργά. Σε αυτό το σημείο συνήθως που γίνεται η διάγνωση έχει πεθάνει το 50% των κυττάρων στον εγκέφαλο τα οποία επηρεάζονται από τη νόσο” τόνισε η Αλεξία Πολυσίδη.

Ο Αλέξης Πάντζιαρος, σπούδασε χημικός μηχανικός στην Πάτρα. Κάνοντας το διδακτορικό του με ερευνητικό αντικείμενο τα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, του γεννήθηκε η ιδέα μιας startup που θα αξιοποιεί υπολείμματα εσπρέσο για την παραγωγή καλλυντικών. “Από βιομηχανικά απόβλητα μπορούμε να παράξουμε πολλά πράγματα. Εμείς παράγουμε μια δραστική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε skin care προϊόντα και οργανικές ίνες τις οποίες τις χρησιμοποιούμε ως βάση για ένα βιοπλαστικο που παράγουμε σε συνεργασία με τα πλαστικά Κρήτης” σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν είναι εύκολο να αναπτυχθεί μια startup στην Ελλάδα η Αλεξία Πολυσίδη απαντά: “Θέλει πάρα πολύ σκληρή δουλειά, θέλει επιμονή και να έχεις πάθος. Μια start up στην αρχή βασίζεται σε δικά σου κεφάλαια, στην οικογένεια. Μετά ξεκινάνε οι συνεργασίες. Έχουμε μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο Columbia οπότε έχουμε κάποια έσοδα από εκεί“.

Γνωρίζουμε ότι στατιστικά 1 με 4% περίπου των start up επιχειρήσεων πετυχαίνουν. Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση είναι δύσκολη. Στις πρώτες μέρες μιας επιχείρησης δεν υπάρχουν τα κεφάλαια. Από το ’22 μέχρι και σήμερα ήταν αρκετά δύσκολη η πορεία μέχρι να δειγματίσουμε γιατί είχαμε και ένα δύσκολο προϊόν” εκτιμά ο κ. Αλέξης Πάντζιαρος.

Ανερχόμενος προορισμός η Ελλάδα

Η σύσφιξη των σχέσεων ερευνητικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Η αρχή έγινε με την πλατφόρμα Elevate Greece. Τον Οκτώβριο του 2020 εν μέσω κορονοϊου δημιουργήθηκε το Elevate Greece με στόχο τη χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων και απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Αυτή την στιγμή πιστοποιημένες επιχειρήσεις στο Μητρώο έχουμε γύρω στις 820. Μπορεί να είχαμε περισσότερες αλλά βάζουμε ένα όριο. Γιατί όταν περνάνε τα 7 χρόνια μια εταιρεία παύει να είναι start up και γίνεται μια απλή εταιρεία μικρομεσαία. Διαγράφεται από το μητρώο” σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των startups εταιρειών είναι στη βιοτεχνολογία, ακολουθεί ο τομέας του τουρισμού, ο τομέας ψηφιοποίησης και αγροδιατροφής. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των νεοφυών επιχειρησεων το 66,47% έχει έδρα στην Αττική, το 14,55% στην Κεντρική Μακεδονία. Με μικρότερα ποσοστά από 1 έως 3% ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές.

Έρευνα ΕΡΤNews: Έλληνες startuppers μιλούν για το πώς η ιδέα τους μετουσιώθηκε σε εταιρεία – Τα εμπόδια, η στρατηγική και οι ευκαιρίες

Αναφορικά με τη σύνθεση, το 77% είναι άνδρες και μόνο το 23% γυναίκες.

Έρευνα ΕΡΤNews: Έλληνες startuppers μιλούν για το πώς η ιδέα τους μετουσιώθηκε σε εταιρεία – Τα εμπόδια, η στρατηγική και οι ευκαιρίες

Το «γλωσσάρι» των startups

Ξεφυλλίζοντας το λεξικό των startup επιχειρήσεων:

Μονόκεροι αποκαλούνται οι επιχειρήσεις που πετυχαίνουν αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.

Soonicorns αυτές που δεν έχουν αλλά εκτιμάται ότι θα την πετύχουν σύντομα.

Επενδυτικοί Άγγελοι αυτοί που βάζουν κεφάλαια σε startups με υψηλό ρίσκο προσδοκώντας σε πωλήσεις στο μέλλον.

Όσο μεγαλώνει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες του για εξειδικευμένο προσωπικό. Νέες θέσεις εργασίας ανοίγονται και μάλιστα καλά αμειβόμενες.

Έρευνα: Κατερίνα Φάκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ