Ένταση μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ — Διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ για αποτροπή διάχυσης του πολέμου

by admin
6 views

Ισχυρές πιέσεις για την εκτόνωση της έντασης στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, ασκούν οι ΗΠΑ, με τον φόβο μιας γενικευμένης ανάφλεξης με καταστροφικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή με τον Ιορδανό ομόλογό του, αναφέρθηκε στην ανησυχία της Αθήνας, για διάχυση του πολέμου και στην «ωμή και κυνική απειλή» που δέχθηκε η Κύπρος.

Με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, την επιθυμία της Ουάσινγκτον να επιλυθεί η σύγκρουση μέσω της διπλωματικής οδού προκειμένου να αποφευχθεί μία περιφερειακή σύρραξη, επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά τη συνάντησή με στον Ισραηλινό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε ο Λόιντ Όστιν «η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μεγαλύτερη κλιμάκωση. Επιδιώκουμε επειγόντως μια διπλωματική συμφωνία που θα αποκαταστήσει την ηρεμία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ».

«Συνεργαζόμαστε στενά για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε την ετοιμότητα και για κάθε πιθανό σενάριο» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τη διαφαινόμενη διάχυση του πολέμου εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του.

«Ο κύκλος των εχθροπραξιών αντί να συρρικνώνεται διαρκώς διευρύνεται, ιδίως προς την Ερυθρά Θάλασσα, τον Νότιο Λίβανο και τη Δυτική Όχθη. Ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο φαύλος κύκλος των απαράδεκτων απειλών για περαιτέρω πολεμικές συρράξεις, όπως η ωμή και κυνική απειλή που δέχθηκε η Κύπρος» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το 96% του πληθυσμού στη Γάζα αντιμετωπίζει απαράδεκτες καταστάσεις, το Ισραήλ απαγορεύει την παροχή τροφίμων, φαρμάκων, την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Όλα αυτά είναι εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου, εμείς δεν μπορούμε να σιωπήσουμε» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Στο πλευρό του Λιβάνου, δήλωσε ότι βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε τη Δύση ότι στηρίζει τα σχέδια του Ισραήλ για επέκταση του πολέμου στην περιοχή: «είναι εξαιρετικά σοβαρό και θλιβερό το γεγονός ότι χώρες, οι οποίες μιλούν για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη, είναι αιχμάλωτες ενός διαταραγμένου ψυχικά ανθρώπου, όπως ο Νετατανιάχου».

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι η μείωση της έντασης των μαχών τη Γάζα μπορεί να οδηγήσει και στην εξομάλυνση της έντασης στο βόρειο μέτωπο. Ωστόσο, μετά τον θάνατο δέκα μελών της οικογενείας του μεταξύ αυτών και της αδελφής του σε ισραηλινό βομβαρδισμό, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε διεμήνυσε ότι η θέση της ισλαμιστικής οργάνωσης δεν αλλάζει.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι περιορισμένη, ο κίνδυνος λιμού παραμένει αυξημένος στη Γάζα προειδοποιεί ο ΟΗΕ με το 20% του πληθυσμού να περνάει ολόκληρες μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ