Ένθετο Τέχνες: «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Θ. Παπακωνσταντίνου η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου για την Επίδαυρο

by admin
2 views

Μετά την κατά κοινή ομολογία εξαιρετική «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού είναι οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Τις «Βάκχες» έγραψε ο Ευριπίδης το 407 π. Χ. όταν, ηλικιωμένος πια, διέμενε στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαου στην Πέλλα. Μέγας νεωτεριστής του τραγικού είδους, στις «Βάκχες» ο ποιητής επιστρέφει στον διονυσιακό μύθο και σε μία φόρμα που ανακαλεί την κλασική εποχή της τραγωδίας, ίσως σαν χειρονομία νοσταλγίας για την πιο λαμπρή εποχή της Αθήνας και συναγερμού για την παρακμή της λίγο πριν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και την συντριβή της.

Στο ένθετο για τις ΤΕΧΝΕΣ του ERTNEWS μαθαίνουμε πώς προσέγγισαν ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου, ο Πενθέας της παράστασης Αργύρης Πανταζάρας και ο συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας, καθώς η μουσική αποτελεί βασικό δραματουργικό στοιχείο της παράστασης.

Δείτε ακόμη στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:

Έκθεση «1944 και 1974: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» στο Κέντρο Τεχνών του Δ. Αθηναίων

Δύο κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944 πριν από 80 χρόνια, και την πτώση της Χούντας πριν από 50 χρόνια, την άφιξη στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την αρχή της Μεταπολίτευσης, συνδέονται στην ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» στο Κέντρο Τεχνών, τον εκθεσιακό χώρο στο Πάρκο Ελευθερίας δίπλα στα άλλοτε κρατητήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ. Την συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ