Ένθετο Οικονομία: Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Εντός του μήνα η εφαρμογή σε τουρισμό – εστίαση

by admin
1 views

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους τομείς τουρισμού και εστίασης στους οποίους απασχολούνται περίπου 700.000 εργαζόμενοι. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, Δήμητρα Κυριαζή είναι το συγκεκριμένο μέτρο να ξεκινήσει πριν κλείσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
• εφαρμόζεται σε : 750.000 εργαζόμενους
• από Σεπτέμβριο σε : 700.000 εργαζόμενους
• τουρισμό & εστίαση

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
• ενεργοποίηση για σύνολο εργαζομένων με:
• σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας
• πρόστιμο παράβασης : 10.500 € /εργαζόμενο

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
• Ιανουάριος – Ιούλιος 2024
• σύνολο παραβάσεων : 7.024 παραβάσεων
• ψηφιακη κάρτα εργασιας : 1.129 (16,07%)

Την Τετάρτη θα διενεργηθεί δημοπρασία Ετήσιων Εντόκων Γραμματίων με σκοπό την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS θα δημοσιοποιήσει την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε ο οίκος Moody’s θα δώσει στη δημοσιότητα την αξιολόγηση του και το ερώτημα είναι αν θα αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του οικονομικού επιτελείου για μικρή αύξηση του ορίου των επιπλέον δαπανών για το 2025. Εφόσον η απάντηση είναι θετική τότε θα εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

2025
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ 3 ΔΙΣ. €
• 1 δισ.€ για Υγεία & Παιδεία
• 1 δισ. € για συντάξεις
• 400 εκατ. € η αύξηση των συντάξεων
• 600 εκατ. € νέοι συνταξιούχοι
• 850 εκατ. € για άμυνα

Σε ανοδική πορεία παρέμεινε η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε για έναν ακόμα μήνα.

Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις 53,2 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας σταθερή αλλά βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα.

ΕΛΛΑΔΑ – ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (PMI)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ’24: 52,9 ΜΟΝΑΔΕΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ ’24: 53,2 ΜΟΝΑΔΕΣ
Πηγή: S&P Global

Η ασθενέστερη αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης οφείλονταν στις πιο υποτονικές συνθήκες ζήτησης. Επιπλέον, οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι εταιρείες αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά τους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των νέων παραγγελιών. Το λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον πωλήσεων επηρέασε αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε σε ύφεση με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να απέχει αρκετά καθώς η ζήτηση υποχωρεί φέτος με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με το Reuters. Ο δείκτης PMI ανήλθε στις 45,8 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 45,6 μονάδες. Ωστόσο, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (PMI)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ’24: 45,8 ΜΟΝΑΔΕΣ
Πηγή: S&P Global

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ