Ένθετο Οικονομία: Τεράστια «ψαλίδα» χονδρικής – λιανικής τιμής στα εποχικά φρούτα

by admin
5 views

Ψαλίδα» που αγγίζει ακόμα και το 190% μεταξύ χονδρικών και λιανικών τιμών καταγράφεται στα εποχικά φρούτα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν ότι έχει μπει «φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις στα φρούτα το τελευταίο δίμηνο. Εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα καταγγέλλουν για μια ακόμα φορά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Δείτε αναλυτικά στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝews:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

ΤΙΜΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

ΚΕΡΑΣΙΑ

Χονδρική τιμή: 3 €/ κιλό
Λιανική τιμή: 5,65 €/ κιλό
Διαφορά: +188,3%

ΠΡΩΙΜΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ

Χονδρική τιμή: 1,5 €/ κιλό
Λιανική τιμή: 3,4 €/ κιλό
Διαφορά: +126,7%

Αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Ιούνιο αν και παραμένει χαμηλότερη από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών σύμφωνα με τα στοιχεία της HEPI. Ξεπέρασε τα 21 λεπτά η τελική τιμή της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον μήνα Ιούνιο. Η τιμή του ηλεκτρικού σημείωσε αύξηση 8% και 4% το φυσικό αέριο. Συνεχίζεται η άνοδος και στην αγορά της χονδρικής. Πάνω από τα 110 ευρώ διαμορφώνεται η μέση τιμή στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται καθώς συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύσεις και στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής.

Το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών έχουν σήμερα πρώτη μέρα συνεδριάσεων οι χρηματαγορές με τους επενδυτές να αποτιμούν τις εξελίξεις στη Γαλλία αλλά και τι συνεπάγονται για την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία

Το 35% (έναντι 48% σε παγκόσμια κλίμακα) των εταιρειών στην Ελλάδα που συμμετείχαν σε έρευνα της Manpower Group σχετικά με την υιοθέτηση και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο εργασίας έχουν ήδη υιοθετήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής και διαλογικής ΤΝ

Ειδικότερα στην Ελλάδα, το 59% των εργοδοτών στον κλάδο της Πληροφορικής έχουν εντάξει πλήρως την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στη λειτουργία της επιχείρησής τους. Ακολουθεί ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας (50%), της Υγείας και των Βιο-Επιστημών (31%), των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών με (30%). Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο ανοιχτές στην ένταξη της ΤΝ και των εργαλείων της στις λειτουργίες τους, με ποσοστό 41%. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και σε παγκόσμια κλίμακα.

Ως προς τη στάση των εργαζομένων για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία τους είναι ακόμη επιφυλακτική. Πιο θετικά είναι τα ανώτατα στελέχη (64%), τα μεσαία στελέχη ή οι προϊστάμενοι (58%) και οι υπάλληλοι γραφείου (63%). Η πλειονότητα των εργαζομένων στα εργοστάσια και στην «πρώτη γραμμή» (47%) αισθάνονται λιγότερο αισιόδοξοι.

Τέλος ως προς τις προκλήσεις: Σχεδόν όλοι οι οργανισμοί στην Ελλάδα (96%) αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην υιοθέτησή της.

Οι προκλήσεις σχετίζονται συχνότερα με το υψηλό κόστος των επενδύσεων (37%), την έλλειψη δεξιοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης από τους εργαζομένους (33%), τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τους κανονισμούς (31%), και την έλλειψη κατάλληλων εργαλείων και πλατφορμών Τεχνητής Νοημοσύνης (28%).

Οι εργοδότες στην Ελλάδα (70%) αναφέρουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει θετική επίδραση στη συνολική επιχειρηματική τους απόδοση. Ενώ σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερες από τις μισές εταιρείες (55%) αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω AI τα επόμενα δύο χρόνια, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο (41%).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ