Ένθετο Οικονομία: Προ των πυλών τα πορτοκαλί τιμολόγια – Αρχικά για επαγγελματίες

by admin
1 views

Στις αρχές του 2025 αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα πορτοκαλί δυναμικά τιμολόγια, που έχουν διαφορετική χρέωση ανάλογα με την ώρα και την κίνηση της χονδρεμπορικής αγοράς. Δεν θα ισχύσουν ακόμα για τους οικιακούς καταναλωτές, καθώς είναι πολύ μικρός ο αριθμός αυτών που έχουν έξυπνους μετρητές. Θα μπορούν όμως να τα επιλέξουν οι βιομηχανίες και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Στα συναισθήματα των νέων εργαζόμενων ηλικίας 18-27 ετών, της επονομαζόμενης γενιάς Ζ, κάνει αναφορά η έρευνα προοπτικών και προσλήψεων του ομίλου Manpower. Σύμφωνα με τους εργοδότες εντοπίζεται αυξανόμενο άγχος στους εργαζόμενους αυτής της γενιάς στην Ελλάδα  ενώ  μόλις το 28% διαφωνεί με την άποψη αυτή.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ 

Αμοιβή/ τοποθεσία εργασίας/ ευέλικτες ώρες εργασίας/

Εργοδότης: 69%

Εργαζόμενοι 23%

Πηγή: ManpowerGroup

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  • αναβάθμιση τεχνολογικών εργαλείων 43%
  • κατάρτιση υπευθύνων για την υποστήριξη των εργαζομένων 35% 
  • αύξηση ισορροπίας επαγγελματικής & προσωπικής ζωής 33%

Πηγή: ManpowerGroup

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • 93% δεν διαθέτουν το ταλέντο που απαιτείται
  • 47% αναβάθμιση δεξιοτήτων των υφιστάμενων ταλέντων
  • 32% πρόσληψη νέων εξωτερικών ταλέντων
  • 28% προσθήκη αρμοδιοτήτων στους υφιστάμενους  ρόλους
  • 19% πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων 

Πηγή: ManpowerGroup

Σε υψηλότερες τιμές διατέθηκαν τα πακέτα διακοπών για τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, ο οργανωμένος τουρισμός με προορισμό την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7,5%, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Ερωφίλης Μαργαρίτη.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η διεθνής τιμή του χρυσού επεκτείνοντας ένα ράλι ανόδου που ενισχύθηκε από την προοπτική για περαιτέρω μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων και από την εντεινόμενη ανησυχία για επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά πάνω από το επίπεδο των 2.600 δολαρίων, στα 2.620 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 36% σε ετήσια βάση, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 27%, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010, καθώς οι επενδυτές αναζητούν “ασφαλές καταφύγιο” εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

ΤΙΜΉ ΧΡΥΣΟΎ

2.620,26 $/ΟΥΓΓΙΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: 36%

ΚΕΡΔΗ ΤΟ 2024: 27% (τα μεγαλύτερα από το 2010)

Το ράλι του χρυσού έλαβε ώθηση μετά την έναρξη ενός “επιθετικού” κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με μείωση κατά 0,50% του βασικού επιτοκίου, γεγονός που ενίσχυσε την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος δεν αποδίδει τόκους.

Αν και αναλυτές και χρηματοπιστωτικοί οίκοι διαβλέπουν αποσυμπίεση εκτιμώντας ότι η Fed θα προχωρήσει σε ηπιότερες μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που διαβλέπουν περαιτέρω ανοδικές τάσεις λόγω  των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Η συνεχής δε αδυναμία του δολαρίου, η οποία καθιστά τον χρυσό φθηνότερο για κατόχους άλλων νομισμάτων, προσφέρει πρόσθετο ευνοϊκό έδαφος.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εταιρείες προϊόντων διύλισης πετρελαίου, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης, όπως ορίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Δήμα.  Η απόφαση για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος, σε πέντε κατηγορίες δικαιούχων, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

(ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ ’24)

  • Συνταξιούχοι με υπόλοιπα προσωπικής διαφοράς που αποκλείονται από τις νέες αυξήσεις
  • Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ
  • Δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ – δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ
  • Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ