Ένθετο Οικονομία: Προσπάθειες ανασύνταξης στις χρηματαγορές – Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε περιβάλλον ακριβού χρήματος

by admin
0 views

Προσπάθεια εξισορρόπησης καταβάλλεται στις χρηματαγορές και δη στην αγορά των γαλλικών ομολόγων καταγράφοντας μερικώς θετικό αποτέλεσμα, αν και χρόνος είναι μακρύς μέχρι τις γαλλικές εκλογές. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε ένα περιβάλλον ακριβού χρήματος.

Εν τω μεταξύ με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ΕΚΤ τις πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία. Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στην Κομισιόν καθώς αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πρεμιέρα κάνουν στις 8 Ιουλίου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τα τέλη Αυγούστου. Οι έμποροι αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις τιμές, ανάλογα με τα είδη που πωλούν, ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν περιθώριο περίπου 600.000 επαγγελματίες για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Όσοι δεν το κάνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Τα 70 δισ. ευρώ ξεπέρασαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα δάνεια που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αυξήθηκαν κατά 579 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική αξία τους να αυξηθεί σε 70.045 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024, έναντι 69.466 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 22,9 δις. ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε επίσης σε 9,19 δις. ευρώ ενώ και τα δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκαν σε 37,94 δισ. ευρώ.

Ως προ τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά τα μεν πρώτα παρουσίασαν αύξηση κατά 35 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,66 δισ. ευρώ, τα δε στεγαστικά παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 346 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,99 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ