Ένθετο Οικονομία: Οι νέες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – Στις 7/10 η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

by admin
1 views

Λίγες ημέρες απομένουν για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025 αλλά και του 4ετούς Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Προγράμματος για την περίοδο 2025-2028. Πρόγραμμα στο οποίο θα αποτυπωθούν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2028.

4ΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ-ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Πρωτογενές πλεόνασμα 2024: 2,4% /ΑΕΠ
  • Αύξηση καθαρών πρωτ. δαπανών (2024) : 3,5%
  • Ρυθμός ανάπτυξης 2024 : 2,2%
  • Δημόσιο Χρέος : 153,7% / ΑΕΠ

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (Bloomberg)

«Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • αρχές επόμενης εβδομάδας
  • διάθεση ποσοστού ΕΤΕ από ΤΧΣ
  • Δευτέρα 7 Οκτωβρίου
  • κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού 2025
  • αρχές Οκτωβρίου
  • Κατάθεση 4ετούς Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Προγράμματος
  • 9-11 Οκτωβρίου
  • επικεφαλής θεσμών στην Αθήνα
  • προετοιμασία 6μηνιαίας έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας

Εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν είχαν αναπροσαρμόσει τις αποδοχές των εργαζομένων τους με βάση τον νέο κατώτατο μισθό και τις τριετίες εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας η οποία συνεχίζει από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα τους στοχευμένους ελέγχους. Μετά την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής η πλειοψηφία των εργοδοτών συμμορφώθηκε ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκαν και πρόστιμα.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕΠΕ | (για κατώτατο μισθό και τριετίες)

*Ελέγχθηκαν 1.170 επιχειρήσεις
με 8.518 εργαζόμενους

*Μη αναπροσαρμογή αποδοχών:
286 επιχειρήσεις για 1.949 εργαζόμενους

*Πρόστιμα σε 43 περιπτώσεις
(συνολικά 49.200 ευρώ)

Εύθραυστη είναι η κατάσταση στην αμερικανική χρηματαγορά μετά την απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τη μεγαλύτερη τα τελευταία τρία χρόνια, ένας δείκτης που φαίνεται να κλόνισε την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα καταφέρει να οδηγήσει την οικονομία σε μια ομαλή προσγείωση.

Καμία απόκλιση στα δεδομένα των εσόδων δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν από την 1η Οκτωβρίου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει το μεταβατικό στάδιο. Από το νέο έτος η φορολόγηση των εισοδημάτων, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων. Κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις δεν θα αναγνωρίζει η Εφορία πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.

Αλλαγή της αποταμιευτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, οι οποίοι στράφηκαν σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, που παρέχουν υψηλότερες αποδόσεις, διαπιστώνει η 15η έκδοση του Global Wealth Report της Allianz.
Σύμφωνα λοιπόν µε την Allianz, το 2023, οι νέες αποταμιεύσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 36%, φτάνοντας τα 5,4 δισ. ευρώ, αλλά οι Έλληνες απέσυραν 2,2 δισ. από τραπεζικές καταθέσεις και τα διέθεσαν σε κρατικούς τίτλους και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις και ο λόγος είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν ένα πολύ μικρό τμήμα της αύξησης των επιτοκίων στα επιτόκια καταθέσεων όπως επισημαίνει και η UBS.
Τον τελευταίο λοιπόν ενάμιση χρόνο, περίπου 11 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και αμοιβαία κεφάλαια.

Εξ αυτών τα 6,5 δισ. ευρώ είναι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και τα υπόλοιπα 4,5 δισ. είναι οι τοποθετήσεις από ιδιώτες αποταμιευτές σε έντοκα γραµµάτια του ελληνικού Δημοσίου. Τέλος σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης της Allianz τα χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 7,4% το 2023, καταγράφοντας τον υψηλότερο – µε εξαίρεση τη Σουηδία – ρυθμό αύξησης στη Δυτική Ευρώπη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ