Ένθετο Οικονομία: Με σκεπτικισμό αντιδρούν οι αγορές στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

by admin
2 views

Με αυξημένη μεταβλητότητα υποδέχονται οι αγορές τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Πως επηρεάζει το κόστος χρήματος η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Τι εκτιμούν επενδυτές και αναλυτές για την πορεία των επιτοκίων. Δείτε αναλυτικά στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝews.

Θετικό σήμα για την πορεία των ελληνικών τραπεζών αναφορικά με τη μείωση του κόστους κινδύνου στέλνει η DBRS.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των επιπέδων του κόστους κινδύνου. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το μέσο κόστος κινδύνου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε στις 77 μονάδες βάσης, σημειώνοντας σημαντική πτώση από τις 131 μονάδες βάσης το 2023 και 106 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μεγαλύτερη μείωση στο πρώτο τρίμηνου σημειώθηκε στην Πειραιώς ακολουθεί η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική. Ευρύτερα για τον ευρωπαϊκό κλάδο η DBRS σημειώνει πως στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το κόστος κινδύνου παρέμεινε σχετικά σταθερό.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι «οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι θετικές για τις τράπεζες μεσοπρόθεσμα, ωστόσο δεν αναμένεται ότι οι πρώτες μειώσεις θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού άμεσα και αναμένεται ακόμη κάποια επιδείνωση μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον επισημαίνεται ότι προκλήσεις όπως αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, πληθωριστικές πιέσεις και αδύναμες οικονομικές επιδόσεις, παραμένουν καθώς επίσης και προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στα εμπορικά ακίνητα. Αυτό θα μπορούσε τελικά να μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα για εκείνες που έχουν παρουσιάσει σταθερές αυξήσεις από το 2022.

Με σκεπτικισμό αντέδρασαν οι αγορές στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουν τι μέλλει γενέσθαι στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ενιαία αγορά μετά την άνοδο ακροδεξιών συνδυασμών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Αγροτικό ρεύμα «Γαία» από τη ΔΕΗ

Σε περισσότερες από 190.000 αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας απευθύνεται το προϊόν της ΔΕΗ «Γαία», μέσω του οποίου οι αγρότες μπορούν να κλειδώσουν σταθερό χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος για δύο χρόνια, ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα προμηθεύονται με σταθερή τιμή για το 1/3 της ενέργειας που θα καταναλώνουν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ