Ένθετο Οικονομία: Μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2023 – Πού οφείλεται 

by admin
3 views

Μεγάλη μείωση κατά 35% παρουσίασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023, μετά από μια χρονιά-ρεκόρ, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, με βασικές αιτίες την οικονομική ύφεση, τις γεωπολιτικές εντάσεις και το υψηλό κόστος χρήματος λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων.  Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Επενδύσεις του Οργανισμού Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το συνολικό ύψος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα υποχώρησε το 2023 στα 5,43 δισ. δολάρια έναντι 8,45 δισ. δολαρίων το 2022. Παρά τη μείωση αυτή, η επίδοση του 2023 είναι υψηλότερη από του 2019. Συνολικά την περίοδο 2019-2023 η αξία τους άγγιξε  τα 28,44 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την 1η Ιουλίου η δυνατότητα 6ημερης εργασιας υπό προϋποθέσεις κυρίως σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας σε συνδυασμό με την ψηφιακή καρτα εργασίας που ξεκινά επίσης την πρώτη του μηνός σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων πάντως χαρακτηρίζει ως αρνητική εξέλιξη την 6ημερη εργασία σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του kariera.gr.

Σε σημαντικές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδήγησε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εισφορά 33% στα κέρδη των ομίλων διύλισης. 
Κλιμακώνεται η πίεση προς τους μεγαλοοφειλέτες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενόψει και της δημοσιοποίησης της λίστας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, έρχεται νέο κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ, με τα οποία θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους το αργότερο έως τις 24 Ιουλίου προκειμένου να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ