Ένθετο Οικονομία: «Κλειδώνει» ο φόρος στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

by admin
2 views

Ολοκληρώνεται με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για την φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την απότομη αύξηση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε και την πλήρη εικόνα και για το πόσο θα μας κοστίσει τελικώς το ρεύμα κατά τους επόμενους μήνες.

Υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν νέους φορολογικούς μηχανισμούς είναι οι επαγγελματίες σε ταβέρνες, εστιατόρια, και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή φαγητό. 1η Αυγούστου πρέπει να είναι όλα έτοιμα όμως η διορία φαίνεται να πιέζει τους επιχειρηματίες ενώ ασφυκτικά είναι τα περιθώρια και για τους τεχνικούς που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές ακινήτων στην Νότια Ευρώπη με την Αθήνα να βρίσκεται μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που καταγράφονται υψηλές τιμές. Ειδικά οι τιμές στην premium αγορά ενοικίασης κατοικιών αυξάνονται ταχύτατα γρήγορα σύμφωνα με το Bloomberg.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Λισαβόνα: +4,2%
Αθήνα, Άμστερνταμ, Μαδρίτη: +3%
Μ.Ο. 30 χωρών: 0,9%
Πηγή: Savills

ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
Ντουμπάϊ: +12.1%
Λισαβόνα: + 7,5%
Αθήνα: + 4,6%
Μ.Ο. 30 χωρών: 2,2%
Πηγή: Savills

Σταθερά ανοδική τροχιά καταγράφουν οι κρατήσεις καταλυμάτων μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών σύμφωνα με την Eurostat.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι κρατήσεις καταλυμάτων μέσω των Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor στο σύνολο της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 28,3%, και ξεπέρασαν τις 123,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡ. ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ
(1ο τρίμηνο ’24)
123,7 Διανυκτερεύσεις
+28,3%
Πηγή:Eurostat

Ο τουρισμός μέσω πλατφορμών συνέχισε να σημειώνει νέα ρεκόρ και σε μηνιαία βάση: τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 33,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σημειώνοντας αύξηση 16,7% σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο 41,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις με άνοδο +19,0% και τον Μάρτιο 49,2 εκατομμύρια με κατακόρυφη αύξηση +48,0%.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΎΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

(1ο τρίμηνο ’24)
Διανυκτερεύσεις Ετήσια Μεταβολή
Ιανουάριο : 33,3 εκατ. +16,7%
Φεβρουάριο: 41,2 εκατ. +19,0%
Μάρτιο: 49,2 εκατ. +48,0%
Πηγή: Eurostat

Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία του Insete τον Ιούνιο στην Ελλάδα τα καταλύματα έφτασαν τα 224.860 και οι κλίνες βρίσκονται μια ανάσα από το 1 εκατ. (991.156).

Ωστόσο η υπεπροσφορά μειώνει γενικά τα ποσοστά πληρότητας τα οποία κυμαίνονται από μόλις 12% τον Ιανουάριο σε 40% τον Ιούνιο. Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, το 2024 παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που αντικατοπτρίζει τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η αύξηση αυτή είναι της τάξεως των 20.000 μονάδων κάθε μήνα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ