Ένθετο Οικονομία: Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

by admin
3 views

Ο εφοδιασμός της Ευρώπης με LNG έχει περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες γεγονός που οδηγεί σε σημαντική άνοδο των τιμών. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική αγορά ήδη από τον Απρίλιο. Ανοδικά κινούνται όμως ξανά και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο, με την άνοδο των τιμών στη χονδρική να συμπαρασύρει τα τιμολόγια λιανικής, βάζοντας τέλος στο σερί διαδοχικών μηνιαίων μειώσεων που καταγράφηκε το 2024.

Με τη συμμετοχή 2.030 εταιρειών από 82 χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία και με 23 εθνικά περίπτερα άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ναυτιλίας Ποσειδώνια 2024, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι φέτος η μεγαλύτερη στα 60 χρόνια ιστορία της και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να συνεισφέρει 80 εκατ. ευρώ στην τοπική και εθνική οικονομία, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 40.000 επαγγελματιών από τον χώρο της ναυτιλίας.

Την ίδια ώρα το Bloomberg επισημαίνει ότι την τελευταία δεκαετία η ελληνική ναυτιλία έχει συνεισφέρει 148 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία ενώ αντιπροσωπεύει το 8% του ΑΕΠ το 2023, ενώ σύμφωνα με την Clarkson Research Services Ltd η συνολική αξία του ελληνικού στόλου εκτιμάται σε σχεδόν 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα επισημαίνει κονταροχτυπιέται με την Κίνα που είναι η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο σε όρους μεταφορικής ικανότητας και στη δεύτερη θέση όμως όσον αφορά την ακαθάριστη χωρητικότητα.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, παρουσιάζοντας σταθερή ανάπτυξη. Την τελευταία, μάλιστα, δεκαετία η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.543 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 53,5%.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 25,2% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (2.602 πλοία). Επίσης ελέγχουν το 30,2% του στόλου πετρελαιοφόρων και το 14,9% των πλοίων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.

Στα LNG carriers διαθέτουν το 23,1% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ στα LPG carriers το 13,2%. Παράλληλα διαθέτουν το 8,6% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας τόσο στα containerships όσο και στα πλοία μεταφοράς οχημάτων.

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες πλέον σε όλο τον κόσμο και που θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζητήσεων στα Ποσειδώνια είναι η πράσινη μετάβαση στον τομέα της ναυτιλίας και δη οι αλυσίδες εφοδιασμού και τα συστήματα υποδομών που θα φιλοξενήσουν τα νέα περισσότερα φιλικά για το περιβάλλον ναυτιλιακά καύσιμα.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει η αυριανή έκδοση του ετήσιου εντόκου γραμματίου του ελληνικού δημοσίου καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει δρομολογήσει πρόωρη αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου χρέους ύψους 1 δισ. ευρώ.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον εργοδοτών και εργαζομένων για το ψηφιακό εργαλείο JOBmatch της ΔΥΠΑ που διασυνδέει τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 11.400 εγγραφές.

JOBmatch ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΠΑ
Εγγραφές:
1.793 επιχειρήσεις τουρισμού & εστίασης
9.622 πολίτες (4.441 άνεργοι)
Αντιστοιχίσεις: 12.300
Συνεντεύξεις 4.127

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΟΙ 10 “ΠΡΩΤΕΣ” ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ρόδος, Κέρκυρα, Αθήνα (Σύνταγμα)
Χανιά, Θάσος, Κως
Κεφαλονιά, Ηράκλειο Κρήτης, Κασσάνδρα
Θεσσαλονίκη (κέντρο)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ