Ένθετο Οικονομία: Ανοδικά οι τιμές πώλησης των ακινήτων και στο Β’ τρίμηνο

by admin
1 views

Ανόδου συνέχεια στις τιμές πώλησης των ακινήτων αλλά και στα μισθώματα αποτυπώνουν τα στοιχεία που συλλέγουν τα μεσιτικά γραφεία. Η εικόνα και για το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς είναι έντονα ανοδική και πλέον βλέπουμε να αυξάνονται οι περιοχές με τιμές πώλησης άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ή ακόμη και μισθώματα υψηλότερα των 10 ευρώ ανά τετραγωνικό.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αθήνα -Κέντρο: 2120 € +12,4%
Βόρεια Προάστια 3043 € +7%
Νότια Προάστια 3750 € +6,8%
Πειραιάς 2.471 € +28,9%
Πηγή: spitogatos.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αθήνα -Κέντρο: 10,6 € / τμ +11,1%
Βόρεια Προάστια 11,3 € / τμ +5,9%
Νότια Προάστια 12,5 € / τμ +10,6%
Πειραιάς 10 € / τμ +14,3%
Πηγή: spitogatos.gr

Σε διαβούλευση το νέο χωροταξικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τίθεται περιορισμοί στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη στις υπερκορεσμένες περιοχές ενώ δίνονται κίνητρα σε μη αναπτυγμένες περιοχές προκειμένου να αναπτύξουν τουριστικό προϊόν.

Το τέλος στις επιδοτήσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Ο Υπουργός προανήγγειλε και το άνοιγμα της αγορά της αποθήκευσης με επερχόμενο νομοσχέδιο.

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και από χθες, η φετινή διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια υπόχρεους. Εκκρεμούν όμως τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις.

Σταθεροί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης που διατηρεί η ελληνική οικονομία, αλλά οι επιπτώσεις των διεθνών συνθηκών γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, ιδιαίτερα στις επενδύσεις και στις επιδόσεις του εξωτερικού τομέα, σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 1,3% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και ανήλθε στο 2,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Για το 2024, η εκτίμηση του ΚΕΠΕ είναι για ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Η εκτίμηση αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενή πρόβλεψη (2,2%), ωστόσο δεν επηρεάζει σημαντικά τη γενική πορεία της οικονομίας.

Το ΚΕΠΕ στην έκθεση του σημειώνει επίσης ότι παρά τις θετικές προοπτικές, οι αγορές θα επηρεαστούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό, ενώ στόχος παραμένει η αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s και η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ως προς τον πληθωρισμό επισημαίνεται ότι πολλοί από τους αρχικούς παράγοντες που πυροδότησαν την πληθωριστική έξαρση έχουν χάσει την αρχική τους δύναμη.

Τέλος αναφορικά με την εγχώρια αγορά εργασίας σημειώνεται ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τις αποδοχές να παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ-27.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ