Ένθετο Οικονομία: Ανακάμπτει η κατανάλωση του φυσικού αερίου – Ο ρόλος της ηλεκτροπαραγωγής

by admin
1 views

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο δυναμικό καθαρής ενέργειας -και ήλιο και άνεμο- και ενώ ήδη οι επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι επαρκείς, το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο της εγχώριας ενέργειας και συνεχίζει να χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου και ακριβότερου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, κατά τις ώρες της μεγάλης ζήτησης.

Η δεξαμενή σκέψης GREEN TANK εντοπίζει τα αίτια που σχετίζονται με την έλλειψη υποδομών αποθήκευσης και με το γεγονός οτι το εκπτωτικό τιμολόγιο ισχύει κατά τις νυχτερινές και όχι κατά τις μεσημβρινές ώρες. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Χριστοφιλίδου.

Από τον περασμένο Μάιο …προεξόφλησαν οι εμπορικές τράπεζες το «σήμα» που έστειλε τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, μειώνοντας τα επιτόκια χορηγήσεων και διατηρώντας σχεδόν αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος:
Το Μάιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,55%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,54%, κι έτσι το περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 4,99%.

ΜΕΣΟ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
(ΜΑΪΟΣ 2024)
-νέων καταθέσεων: 0,55%
-νέων δανείων: 5,54%
Περιθώριο επιτοκίου: 4,99%

Αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που περιλαμβάνει πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 14,99%, ενώ των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο στο 12,11%.

ΜΕΣΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
(ΜΑΪΟΣ 2024)
• χωρίς καθορισμένη διάρκεια: 14,99%
• με συγκεκριμένη διάρκεια: 12,11%

Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,96%, ενώ των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,67%.

ΜΕΣΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΩΝ
(ΜΑΪΟΣ 2024)
-στεγαστικά: 4,96%
-επιχειρηματικά: 6,67%
(ΚΑΡΤΑ 4) Αντίστοιχα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων καταθέσεων δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές παραμένοντας στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων περιορίστηκε στο 6,23%, με το το περιθώριο επιτοκίου να αγγίζει το 5,69%.

ΜΕΣΟ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
(ΜΑΪΟΣ 2024)
-υφιστάμενων καταθέσεων: 0,54%
-υφιστάμενων δανείων: 6,23%
Περιθώριο επιτοκίου: 5,69%

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν δύο μειώσεις του ευρωπαΪκού επιτοκίου από την ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ΓΙάννης Στουρνάρας ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο 1ο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε και για το μείζον πρόβλημα του πληθωρισμού αλλά και για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά

Σε υψηλό δύο μηνών κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βασικές αιτίες την εμφάνιση του τυφώνα Μπέρυλ στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
(τύπου μπρεντ)

05/06 77,5 $ / βαρέλι
05/07 87,5 $ / βαρέλι
Μεταβολή +12,9%

Ανθεκτικότητα επέδειξαν το 2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ αποτέλεσαν μοχλό δημιουργίας θέσεων εργασίας σύμφωνα με την έκθεση επισκόπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα, Κωνσταντίνα Δημητρούλη, είναι μεταξύ των χωρών που παρά τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, πέρυσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν πραγματική ανάπτυξη σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Κομισιόν.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΜμΕ – ΕΛΛΑΔΑ
(Έκθεση Κομισιόν)
2023 2024
Προστιθέμενη Αξία: +9,9% +9,6% (πρόβλεψη)
Εργατικό Δυναμικό: +1% 5,4% (πρόβλεψη)
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ