Ένθετο Κόσμος: Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει το μοναδικό οικοσύστημα στα Γκαλαπάγκος

by admin
1 views

Το νησιωτικό αρχιπέλαγος του Γκαλαπάγκος στον Ισημερινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα άγριας Ζωής παγκοσμίως. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην θαλάσσια πανίδα και την τροφική αλυσίδα.

Το αρχιπέλαγος του Γκαλαπάγκος στον Ισημερινό αποτελεί ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς καί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα άγριας Ζωής παγκοσμίως.

Τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής φέρνουν στην επιφάνεια κρύο νερό πλούσιο σε πλαγκτόν και  θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την επιβίωση της πανίδας.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση των θαλασσών διαταράσσουν την διαδικασία ανακύκλωσης του νερού με αποτέλεσμα ψάρια και  άλγη να πεθαίνουν, με σοβαρές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως η σωματική μάζα των θαλάσσιων ιγκουάνα που συναντώνται αποκλειστικά στην περιοχή, έχει μειωθεί, καθώς πλέον δυσκολεύονται να βρουν άλγη για να τραφούν.

Η κλιματική αλλαγή όμως δεν είναι η μόνη απειλή που έχουν να αντιμετωπίσουν τα σπάνια είδη των Γκαλαπαγκος.

Ξένα είδη που έχουν φέρει οι άνθρωποι στο στο νησί έχουν εισβάλει στο προστατευόμενο οικοσύστημα, προκαλώντας ζημίες.

Από την άλλη οι αρχές του ισημερινού προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά παράνομης αλιείας και υπεραλιείας που επιδεινώνουν την κατάσταση. 

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Κόσμος του ΕΡΤΝews

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ

Οι δικαστικές αρχές της Βενεζουέλας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία που υποστηρίζει πως εκείνος κέρδισε τις εκλογές της 28ης Ιουλίου. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν το προεδρικό αεροσκάφος του Νικολάς Μαδούρο, καθώς όπως υποστηρίζουν η απόκτησή του συνιστά, μεταξύ άλλων, παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Το αεροσκάφος κατασχέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες, για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι. 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος ξεκινά από την Ινδονησία την περιοδεία του σε Ασία και Ειρηνικό. Στη χώρα αυτή με το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στον διαθρησκευτικό διάλογο. Ο Ποντίφικας στη συνέχεια θα μεταβεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο Ανατολικό Τιμόρ και στη Σιγκαπούρη. Αυτή η περιοδεία των 12 ημερών και των 32.000 χιλιομέτρων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πρεμιέρα έκανε η ταινία “The Room Next Door” του Πέδρο Αλμοδόβαρ, στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη που φέρνει στο προσκήνιο την ευθανασία και τη δύναμη της φιλίας. Ο Αλμοδόβαρ αποθεώθηκε μαζί με τις πρωταγωνίστριες του, Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ