Ένθετο Κόσμος: Επτά νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές στις βορειοδυτικές Άλπεις από σφοδρή κακοκαιρία

by admin
7 views

Επτά νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές μετρούν οι βορειοδυτικές Άλπεις από τη σφοδρότατη κακοκαιρία που έπληξε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, Γαλλίας και Ελβετίας. Διάφορες περιοχές βρίσκονται ακόμη απομονωμένες, ενώ τοπικά γίνεται εκκένωση και με ελικόπτερα.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Μέσα σε ένα καλοκαίρι που βλέπει την Ευρώπη καιρικά κομμένη στα δύο, συχνά με υψηλές θερμοκρασίες στο Νότο και φθινοπωρινό καιρό στα κεντροβόρεια, πρωτοφανείς καταιγίδες χτύπησαν της βορειοδυτικές Άλπεις το περασμένο Σάββατο, με υψηλό όγκο νερού να προκαλεί πλημμύρες και κατολισθήσεις. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 7 νεκροί μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, με εκτενέστερες ζημιές στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο της Νότιας Ελβετίας, όπου εκκενώθηκαν άρον άρον διάφορα κάμπινγκ.

Στην Ιταλία, συγκεκριμένα στο Πεδεμόντιο, ο όγκος βροχής ξεπέρασε τοπικά τα 220 χιλιοστά μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα διάφοροι χείμαρροι να υπερχειλίσουν, πλημμυρίζοντας χωριά και προκαλώντας κατολισθήσεις και αποκλεισμούς ορεινών καταφυγίων που φιλοξενούν τουρίστες σε μια παραδοσιακά τουριστική σεζόν. Σημειώθηκε επίσης χαλαζόπτωση ρεκόρ στα βόρεια της περιφέρειας, με χαλάζι έως και σχεδόν 200 γραμμαρίων.

Στην πιο βόρεια περιφέρεια Βάλε ντ’Αόστα, το ακραίο καιρικό φαινόμενο έφερε έναν σπάνιο ανεμοστρόβιλο που χτύπησε την πρωτεύουσα της περιφέρειας, ενώ κατολίσθηση απέκλεισε την τουριστική πόλη Κόνιε, στην είσοδο του παλαιότερου εθνικού πάρκου της Ιταλίας, το Γκραν Παραντίσο. Αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να βρίσκονται χωρίς πόσιμο νερό και εκατοντάδες τουρίστες να εκκενώνουν με ελικόπτερα.

Η περιφέρεια κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ενώ Βουλευτής των Πρασίνων κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ