Ένθετο Κόσμος: Ανησυχία επιστημόνων από παρουσία φάλαινας χωρίς ουρά

by admin
2 views

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών που δείχνουν μία φάλαινα φυσητήρα να κολυμπάει χωρίς την ουρά της, εγείροντας τις αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα γιατί δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς το θάλασσιο κήτος  έχασε το πτερύγιο του καθώς μπλέχτηκε σε κάποιο είδος αλιευτικού εργαλείου. 

Με μήκος που αγγίζει τα 15 μέτρα και με βάρος τους 25 τόνους, η μεγάπτερη φάλαινα φημίζεται για τα εντυπωσιακά της άλματα. Ωστόσο αυτή που εντοπίστηκε στις ακτές Σάλις της πολιτείας της Ουάσιγκτον, διακρίνεται να μην έχει καθόλου το μεγάλο ουραίο πτερύγιο της, δηλαδή την εντυπωσιακή της ουρά. Έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για θαύμα που κατορθώνει να ζει χωρίς την ουρά της και έχει αντέξει τόσο πολύ. Άλλωστε το ουριαίο πτερύγιο είναι αυτό που της δίνει την απαραίτητη ώθηση για να αναδυθεί στην επιφάνεια. Η απουσία αυτού του οργάνου καθιστά το μέλλον του θηλαστικού αβέβαιο. 

Με βάση τις φωτογραφίες, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο τραυματισμός της φάλαινας  προκλήθηκε επειδή παγιδεύτηκε σε αλιευτικά εργαλεία. 

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ, βασική αιτία θανάτου των φαλαινών φυσητήρων είναι ότι μπλέκονται σε δίκτυα αλιέων, ότι παρενοχλούνται από μεγάλα πλοία και ότι επηρρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Μόνο το 2023 16 τέτοια θηλαστικά έχασαν τη ζωή τους στις ακτές των αμερικανικών πολιτείων της Ουάσιγκτον, του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας. 

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Κόσμος του ΕΡΤNews:

Χάος στο Μπαγκλαντές εξαιτίας των αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα.  Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία. 

Διευρύνεται ο κύκλος της βίας σχεδόν σε ολόκληρη τη Βρετανία, με αφορμή τη δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ

  

Η Αυστραλία αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία από «πιθανό» σε «ενδεχόμενο»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ